Прогноза: ЕЦБ може да повиши основните лихвени проценти през есента

Прогноза: ЕЦБ  може да повиши основните лихвени проценти през есента

Прогноза: ЕЦБ може да повиши основните лихвени проценти през есента

Европейската централна банка (EЦБ) може да се наложи да продължи да повишава основните лихвени проценти през есента, за да облекчи основната инфлация в еврозоната. Това прогнозира  шефът на Bundesbank Йоахим Нагел на брифинг по време на срещата на страните от Г-7 в Ниигата, Япония, съобщава Financial Times.

„Данните за инфлацията не ни дават възможност да променим мнението, че са необходими по-нататъшни увеличения на лихвените проценти. Това мнение се отнася и за периода след лятната ваканция“, добави Йоахим Нагел.

Летните заседания на ЕЦБ ще се проведат на 15 юни и 27 юли, а следващото ще се проведе на 14 септември.

На 4 май ЕЦБ повиши и трите основни лихвени проценти с 25 базисни пункта. Основният лихвен процент по заемите вече е 3,75%, лихвеният процент по депозитите е 3,25%, а лихвеният процент по маржин заемите е 4%.

На пресконференция след заседанието ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард каза, че регулаторът няма да  вземе пауза в повишаването на лихвите.

Инфлацията в еврозоната през април се ускори до 7% на годишна база спрямо 6,9% през март. В същото време ръстът на потребителските цени без храните и енергията (CPI Core index) се забави до 5,6% от 5,7% през март.

Ускоряването на основната инфлация беше отбелязано след пет месеца на спад, забавянето на базисната инфлация - за първи път от 10 месеца.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ