Съветът за финансова стабилност: Криптофирмите няма къде да се скрият от глобалните правила

Съветът за финансова стабилност: Криптофирмите няма къде да се скрият от глобалните правила

Глобално договорените правила не оставят на крипто фирмите друг избор, освен да въведат основни предпазни мерки, за да предотвратят сривове, като този на  борсата FTX, и други крипто жертви, заяви днес Съветът за финансова стабилност (FSB) към Г-20, предаде Ройтерс.

FSB публикува в понеделник окончателните препоръки, поискани от Г-20, относно надзора на фирмите, които търгуват с криптоактиви като биткойн. Регулаторът преразгледа своите съществуващи препоръки за т.нар. стейбълкойни на фона на колапса на дигиталните монети TerraUSD/Luna.

„Както показаха неотдавнашните събития, ако връзките с традиционното финансиране нараснат допълнително, влиянието на събитията на пазара на криптоактиви върху по-широката финансова система може да се увеличи“, посочиха от FSB.

Колапсът на FTX през ноември 2022 г. подчерта уязвимостите на криптофирмите и FSB отбеляза, че всички страни трябва да прилагат нейните препоръки - дори тези, които не са членове на надзорния орган. FTX беше базиран на Бахамските острови, която не е член на FSB.

„Следователно играчите на пазара за криптоактиви трябва да спрат да работят извън регулаторния периметър или в неспазване на съществуващите правила“, каза пред репортери генералният секретар на FSB Джон Шиндлер.

„Тези играчи вече не могат да твърдят, че липсва регулаторна яснота, тъй като нашата рамка изяснява стандартите, които трябва да се прилагат“, добави той.

Биткойнът достигна 13-месечни върхове, докато секторът се възстановява от миналогодишните загуби. Сектор бе подкрепен от забележителната победа на Ripple Labs Inc в четвъртък  нейния съдебен спор с Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC). Според съдия продажбата на токените XRP на Ripple чрез борси не представлява инвестиционни договори, а токенът не е ценна книга.

Европейският съюз вече одобри първия в света всеобхватен набор от правила за пазарите на криптоактиви, но минималните стандарти за „глобална базова линия“ на FSB са предназначени да приспособят юрисдикциите, които искат да отидат по-далеч в регулацията.

FSB, чиито членове се ангажират да прилагат договорените норми, ще направят анализ на тяхното прилагане преди края на 2025 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ