Седем банки с награди от „Банка на годината“

Седем банки с награди от  „Банка на годината“

Седем банки с награди от „Банка на годината“

Седем банки бяха отличени с награди от „Банка на годината“ вечерта в сряда. Това са "Пощенска банка", „Първа инвестиционна банка“, ОББ, „Банка ДСК“, „УниКредит Булбанк“, „БНБ Париба Парсънъл Файненс“ С. А. – клон България. Събитието, което от 30 години събира финансовия елит на България, отбеляза своята годишнина в столичния хотел "Милениум", съобщиха организаторите от "Асоциация Банка на годината". 

Президентът Румен Радев връчи Голямата награда "Банка на годината" на "Пощенска банка".

За първи път тази година беше връчена награда и новосъздадената категория за успешна дигитална трансформация и за най-добър действащ дигитален проект - на "Първа инвестиционна банка" и "Банка ДСК". 

Призът „Банка на годината за успешна дигитална трансформация“ беше присъден на Първа инвестиционна банка.

Наградата за "Най-добър банков дигитален проект на годината" отиде при ДСК.

Носители на приза в трите основни категории - за Пазарен дял, за Ефективност и за Динамика на развитие станаха "УниКредит Булбанк", ОББ и "Пощенска банка". Наградата за Чуждестранен банков клон отиде при "БНП Париба Пърсънъл Файненс" С.А. - клон България. 

Наградата за „Пазарен дял“ е една от основните категории, които участват в определянето на голямата награда Банка на годината. Победителят в тази категория най-точно може да се опише от дефиницията: „Банката, която е направила най-голям мащаб с единица акционерен капитал, като привлече най-много депозити от домакинствата и фирмите в страната, на най-ниска цена и върне най-голяма част от тези пари в икономиката, на най-добра цена за своите акционери.“, поясняват организаторите. Тази година тя бе присъдена на "УниКедит Булбанк".

Наградата за „Ефективност“ също е сред определящите за голямата награда „Банка на годината“ , а победителят в тази категория покрива дефиницията: „Най-ефективната банка е тази, която спечели най-много от присъщата й дейност – кредитиране и обслужване на парични операции – като, същевременно поддържа оптимално разпределение на активите си и следи стриктно риска в своя портфейл.“ Носител на приза тази година стана ОББ.

Освен голямата награда, Пощенска банка бе удостоена и с наградата за "Динамика на развитие". Тя се присъжда на най-бързоразвиващите се кредитни институции в България и с нея се отличава банката, която е показала най-силно развитие през изследваната година с най-голям ръст в обемите на основните показатели за сектора, претеглени по начин, който да балансира и коригира изкривяванията от разликите в мащаба на отделните кредитни институции.

Наградата за "Чуждестранен банков клон" получи БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А. – клон България

Наградите "Банка на годината" са учредени и връчени за първи път през 1992 година. Водещата идея зад тази класация е тя да бъде платформата, която изразява оценката на бизнеса и обществото за работата и развитието на българските банки и банкова система. В изработването на методиката за оценка на резултатите на банките през годините участват едни от най-добрите експерти и професионалисти във финансовия и банков бизнес, като е използван опитът на най-добрите международни практики при оценяването на годишните резултати на банките.  В методиката са използвани годишните резултати на банките, официално представени и публикувани от Българската народна банка (БНБ), както и одитираните отчети на финансовите институции.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ