Ще има ли промени при одобрението за бързи заеми следващите месеци?

Ще има ли промени при одобрението за бързи заеми следващите месеци?

Ще има ли промени при одобрението за бързи заеми следващите месеци?

Природата на бързите кредити е такава, че когато има икономически трудности, те са по-търсени и по-необходими на хората. Minizaem е фирма за бързи кредити онлайн, която е на българския пазар вече редица години и предлага на своите клиенти финансова сигурност в несигурни времена. За никого не е тайна, че заради инфлацията, на повечето хора им остават много по-малко пари за харчене. В някои домакинства дори не им остават изобщо такива, а всички средства се разпределят за належащи разходи. В такива ситуации, хората търсят заеми и то от сигурни източници.

Бързите кредити са сигурни кредити

Макар и да са небанкова финансова институция, те са регулирани от държавата. Преди няколко години, тя определи таван на оскъпяването, което фирмите могат да налагат върху изтегления кредит и това се отрази в положителна посока на доверието на клиентите. Днес, можем дори да кажем, че пазарът за теглене на кредити е добре разпределен между участниците му и небанковата сфера никак не е малка.

Ще се променят ли условията на небанковите институции?

По принцип, нито бързите кредити, нито банките определят изцяло сами условията по кредитите, които отпускат. Те са ограничени в диапазони, определени от централната ни банка. Освен това, тя събира и антицикличен буфер, под формата на сигурни средства, които служат за гаранция или резерви. Когато предстоят трудни месеци, обикновено БНБ вдига резервите и кредитните институции трябва да отделят повече средства. По този начин БНБ контролира търговските банки и кредитните фирми и служи за гаранция срещу фалирането им.

В България обаче антицикличния буфер вече е увеличен и събран. До края на годината едва ли ще се промени нещо по условията при отпускането на кредити. След януари месец е много възможно кредитните институции да намалят размера на отпусканите кредити. Освен това да намалят и предлагането на заемите с фиксирана лихва, за да не рискуват при по-голямо увеличение на лихвите от очакваното. Всичко това обаче са промени, които засягат риска, а не самото кандидатстване и подбор на кредитополучатели. Тоест самите условия за кандидатстване по-скоро ще останат непокътнати. Филтрирането ще се приложи към бройката кредити, както и към по-високите лихви.

Снимка: Shutterstock

На практика това означава, че хората ще имат същата възможност да получат спешно пари, когато им се наложи да потърсят такива, просто ще излиза малко по-скъпо. Това е повече от добре, защото се очаква да има повишаване на ръста на хората, на които парите не им стигат за месечните им разходи. И макар да е с оскъпяване, спешните кредити все пак ще бъдат отпускани.

Какви са причините за тези мерки?

На първо място, както може би се досещате е инфлацията. Не за първи път икономиката страда от инфлация и вече всички са напълно наясно с мерките, които трябва да се предприемат, за да не се стига до рецесия, както и с тези, които не трябва да се правят. В България обаче, всичко, което може да се направи от БНБ, вече е свършено. Следователно следващите стъпки трябва да бъдат предприети от правителството, което да се намеси с ценови тавани и социални помощи към най-уязвимите групи. Достъпът до кредити не трябва да бъде ограничаван в нито един момент, за да може икономиката да продължи да се развива дори и с минимални темпове, това включва както бързи кредити, така и потребителските и ипотечни заеми. Ако се наложат по-строги правила, при отпускането на кредити, това може до доведе до сериозно отдръпване на потребителите и да задълбочи неприятните ефекти от инфлацията. Съответно, ако пък се улеснят кредитите, това ще вкара по-голям процент от хората в непосилен дълг, когато лихвите се повишат, заедно с всички останали цени от потребителската кошница. Това естествено не бива да се допуска, заради това и условията е планирано да останат без големи промени.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Неизвестно за известните: Сладкарят Пиетро дава на света яйцата Kinder след гаф
Уроци по мъдрост от Уорън Бъфет
Вратовръзката на Чарлз III на конференцията за климата - намек за разрешаването на спор между Лондон и Атина?
Три урока от „Лабораторията за щастие“ на Харвард, които ще променят живота ви
На днешната дата, 2 декември. Рождениците днес
Ненаученият урок: Защо инвеститорите попадат в капана на технолегендите
12 кампании, въплъщаващи празничния дух на 2023 г.
McDonald's промени рецептата за Big Mac заради нарастващата конкуренция от други вериги