В Азия силата на долара е по-голям проблем от инфлацията

В Азия силата на долара е по-голям проблем от инфлацията

В Азия силата на долара е по-голям проблем от инфлацията

Слабостта на местните валути на фона на силния щатски долар е по-голям проблем за Азия, отколкото инфлацията. Това заяви пред Си Ен Би Си Таймур Байг, управляващ директор на DBS Bank в Сингапур.

„Не сме особено притеснени от политиката за инфлацията, но слабостта на обменния курс и намаляването на ликвидността в долари – това са по-големи проблеми“, каза той.

„Ако наистина цените на суровините се покачат през следващата година, дори страна като Индия – която произвежда много храна за себе си и изнася за останалия свят, ще започне да става малко несигурна по отношение на доставките на храни за 2023 г.“, каза той .

Бейг, който е и главен икономист в DBS, каза, че глобалната енергийна криза, подхранваща инфлацията, може да доведе до тежка зима.

„Много ми е да си представя как ситуацията с газа за Европа ще бъде решена скоро… Китай все още не е излязъл от… политиката си за нулев COVID. Енергийната криза не е само проблем по отношение на поддържането на топлината в домовете, но и много голям фактор при определяне на перспективите за инфлация на храните през следващата година“, каза Байг.

„Проблемът е в Европа, но това засяга цените на енергията в световен мащаб“, каза той, kato dobavi, че инфлацията от страна на предлагането е много вероятно да остане висока през цялата 2023 г. с „неблагоприятни последици“ за световната икономика.

Икономистът каза, че има „място и нужда“ азиатските страни да подкрепят икономиките си чрез фискални политики.

„От гледна точка на паричната политика, за съжаление няма почивка. Те трябва да повишат лихвите, за да забавят икономиките и да поддържат текущата сметка на устойчива основа“, каза Байг.

„Ето защо дори страна като Индия, която е любимец на инвеститорите в наши дни, все още е изправена пред значителни насрещни ветрове през 2023 г. И разбира се, другият голям насрещен вятър в Азия е Китай, по свои собствени идиосинкратични причини,“ добави то.

Отделно Ричард Мартин от IMA Asia каза пред Си Ен Би си, че стойността доларът наближава своя връх. Управляващият директор на IMA каза в четвъртък, че централните банки на по-добре развиващите се икономики ще продължат да повишават лихвените проценти в очакване на още по-строги мерки в САЩ.

Той добави, че не очаква валутите на нововъзникващите пазари, някои от които са се понижили с 6% до 8% през последната година, да се понижат още повече. Мартин прогнозира, че тези валути ще започнат да се възстановяват до предишните си нива до началото на следващата година.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ