ЕЦБ може да приеме умерена рецесия, за да овладее инфлацията

ЕЦБ може да приеме умерена рецесия, за да овладее инфлацията

ЕЦБ може да приеме умерена рецесия, за да овладее инфлацията

На Европейската централна банка може да й се наложи да приеме умерена рецесия, за да овладее ценовия натиск, ако види сигнали, че инфлационните очаквания се повишават. Това заяви управителят на Централна банка на Австрия и член на управителния съвет на ЕЦБ Роберт Холцман, цитиран от Блумбърг.

„Надяваме се, че това няма да бъде необходимо“, каза Холцман пред австрийската обществена телевизия ORF късно в неделя.

Представителите на ЕЦБ оценяват въздействието на повишаването на лихвените проценти върху икономическото производство след по-голямото от очакваното първоначално затягане на паричната политика в лицето на увеличението на ставката с 0,50% през миналата седмица. Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че повишението на лихвите ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо, за да се върне инфлацията до целта на ЕЦБ от 2%. Инфлацията в еврозоната достигна 8,6% на годишна база през юни.

Холцман каза, че размерът на следващото увеличение през септември ще зависи от развитието на икономическите перспективи. Това ще определи дали следващият ход е ново увеличение от 50 базисни пункта, по-голямо повишение или по-малко, каза той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ