Цената на златото пада, МВФ продава 191 тона

Цената на златото пада, МВФ продава 191 тона

Цената на златото пада, МВФ продава 191 тона

Цената на златото отбеляза низходящо движение след като МВФ обяви, че ще продаде в най-скоро време 191 тона от благородния метал, най-вероятно на свободния пазар.

Стойността на количеството, предвидено от Фонда за продажба възлиза на 6,19 млрд. долара.

Това ще е втората фаза на търгуване със злато от страна на МВФ, след като през септември 2009 г. Фондът за пласиране общо 403, 3 т., уточнява агенция Франс прес. Чрез сделките, МВФ се опитва да намали зависимостта си от приходите, идващи от погасяване на заеми, обяснява агенцията.

 

През септември миналата година фондът вече продаде 212 тона злато, но ограничи търговията до сделки с обществени институции. Тогава благородният метал беше пласиран на централните банки на Индия, Шри Ланка и Мавриций.

Целта на МВФ е да ограничи позициите си в злато, като ги свие до една осма. „Основен приоритет при продажбата на злато е избягване на разрушителни ефекти за пазара“, каза директорът на финансовия департамент на МВФ Андрю Туиди.

 

Инвеститорите засега не са притеснени от новината, тъй като все още са ентусиазирани, че фондът на Джордж Сорос е увеличил значително позициите си в злато през последното тримесечие

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ