Банки

Банките се готвят да затегнат достъпа на компаниите до кредитиране

Банките се готвят да затегнат достъпа на компаниите до кредитиране

Банките от Еврозоната планират да затегнат рязко достъпа на компаниите до кредитиране през второто тримесечие, тъй като Войната в Украйна натежава върху толерантността към риска. Това показва прочуване на Европейската централна банка, цитирано от Ройтерс.

Докато войната в Украйна продължава, а инфлацията расте, централните банкери се опасяват, че банките ще ограничат отпускането на кредити, което ще се отрази на финансирането на инвестиции в този период на несигурност. Те също така се притесняват, че по-високите разходи на домакинствата за покриването на ежедневните нужди ще свият разполагаемите им доходи.

Вътрешните критерии на банките за отпускане на кредити вече бяха затегнати още през първото тримесечие заради възприятието за завишен риск, произтичащо отчасти от високата инфлация и продължаващите проблеми с веригите на доставки, посочват от ЕЦБ.

Очакванията са второто тримесечие да бъде още по-трудно, тъй като банките се стремят да защитят финансите си от последиците от войната в Украйна.

„Банките очакват значително по-силно затягане на стандартите за отпускане на заеми за фирми, което вероятно отразява неясното икономическо въздействие на войната в Украйна и очакванията за не толкова благосклонна парична политика“, отбелязват от ЕЦБ в тримесечния си доклад за кредитирането в еврозоната.

„Освен това банките очакват умерено затягане на критериите за жилищни заеми, за потребителски кредити и за други заеми на домакинствата“, се казва още в доклада на централната банка.

Въпреки това търсенето на кредити е продължило да нараства през първото тримесечие и ЕЦБ прогнозира увеличение на търсенето на корпоративните заеми през второто тримесечие, макар че интересът при недвижимите имоти вероятно да спадне.

Следващото заседание на комитета по паричната политика на ЕЦБ е на 14 април, като за момента не се очаква централната банка да промени паричната си политика. Тя обаче вероятно ще даде повече подробности за свиването на стимулите на фона на опасенията, че инфлацията се превръща в по-голям проблем от слабия икономически растеж.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Три ревизии са открили големи задължения на „Nexo“ по ДДС в България
Обвиниха компанията на най-богатият човек в Азия в „най-голямата измама в корпоративната история“
Дора Стрезова-Николова, изпълнителен директор на „Кока-Кола България“ и екип
Тръмп разкритикува Байдън заради танковете за Украйна и призова за прекратяване на войната
На днешната дата, 27 януари. Рождениците днес
"Всички губят": Струва ли си демонстрирането на висок социален статус
Гергана Раковска, председател на Фондация на бизнеса за образованието и на National Board for Certified Counselors (NBCC Bulgaria)
10 навика от ежедневието, които убиват отношенията