Над 100 км от газовата връзка с Гърция вече е готова

Над 100 км от газовата връзка с Гърция вече е готова

Над 100 км от газовата връзка Комотини – Стара Загора на Гръцко-българския интерконектор са вече напълно готови и положени в траншеята. Остават да се заварят по-малко от 25 км тръби.

Това съобщи по време на шестата среща по инициативата „Три морета“ Теодора Георгиева, българският изпълнителен директор на компанията, управляваща проекта „Ай Си Джи Би“ (ICGB).

Трасето под коритото на най-пълноводната река, извираща на българска територия, Марица, е също вече изцяло пробито.

„Това беше едно от най-големите технически предизвикателства в проекта, заради сложната геология под дъното на реката. Целият процес отне 28 дни, а финалната фаза – самото издърпване на подготвения участък, отне над 10 часа непрекъснат работен цикъл“, обясни Георгиева.

Дължината на участъка под коритото на Марица е 422 метра. Пресичането е извършено посредством хоризонтално насочено сондиране. Нужни са редица тестове и подготовка на значителна по обем документация, свързана с качествения контрол, обясни Георгиева.

Предстои сондажът под язовир „Студен кладенец“, което е второто техническо предизвикателство за строежа на връзката. Този  участък е с дължина от 1420 м.

„Едно разумно и ефективно решение би било преминаването на въглищните топлоелектрически централи в страна на природен газ, което ще даде възможност и за синергия с интерконектора“, коментира още Георгиева относно целите на ЕС за преход към ниско въглеродна икономика.

Газовата връзка ще осигури алтернативен източник на газ за България, освен монополиста към момента Газпром. Природен газ може в бъдеще да се доставя и чрез танкери, превозващи втечнен газ, които да се разтоварват на бъдещия плаващ терминал край Александруполи.

Първата дата, която се посочваше за завършване на интерконектора с Гърция бе декември 2014 г. По последни данни той ще е готов в средата на 2022 г. По проект тръбата трябва да осигурява около 3 млрд. куб. м. газ на година, голяма част от които ще се осигуряват чрез Трансанатолския газопровод от азербайджанското находище Шах Дениз през Грузия и Турция.

За сравнение връзката, която свързва газопровода на Газпром, който преминава по дъното на Черно море до Турция – „Турски поток“ със Сърбия, който преминава през цяла България и има над 480 км дължина и капацитет над 15 млрд. куб. м. бе построен за около 2 години.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ