Ройтерс: Societe Generale продава бизнеса си в България

Ройтерс: Societe Generale продава бизнеса си в България

Ройтерс: Societe Generale продава бизнеса си в България

Френската банка Societe Generale е на финален етап от преговори за продажбата на българското си подразделение на унгарската OTP Bank, собственик на Банка ДСК, съобщи Ройтерс, като се позовава на двама източници, близки до процеса.

По тяхна информация се очаква френският кредитор да продаде и подразделението си в Албания на OTP, като част от стратегията си да се раздели с бизнеси, които или не са от критичен размер, или нямат потенциал за синергии в рамките на групата.

Societe Generale проучва и продажбата на полското си подразделение Eurobank, обявиха инвестиционни банкери миналия месец, а в понеделник френската банка обяви продажбата на бизнеса си за частно банкиране в Белгия на ABN Amro.

„Сделката (в България) е до голяма степен договорена. Централната банка вече проведе предварителна среща с ДСК по сделката“, твърди един от източниците.

Societe Generale и OTP отказват коментар на този етап.

„Очаква се сделката за България да бъде обявена вероятно до края на тази седмица“, казва другият източник.

По данни на БНБ, Societe Generale Expressbank е седмата по големина банка в България с активи за 6,7 млрд. лева към юни.

Ройтерс припомня, че ОТР контролира втория по големина кредитор в България – Банка ДСК, а сделката, която подлежи на регулаторно одобрение, вероятно ще увеличи пазарния ѝ дял по активи до около 19%, което е близо до дела на най-големия български кредитор – UniCredit Bulbank.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ