30% ръст в търсенето на имотния пазар в София, цените са се вдигнали с 12%

30% ръст в търсенето на имотния пазар в София, цените са се вдигнали с 12%

30% ръст в търсенето на имотния пазар в София, цените са се вдигнали с 12%

Търсенето на апартаменти в София се е увеличило с 30% през последната година, а цените са нараснали с 12 на сто. Въпреки това експертите са категорични: на този етап не можем да говорим за имотен балон, защото растежът на средните цени на жилищата в столицата и търсенето са се случвали плавно и постепенно през годините, а не изведнъж, което не отговаря на икономическите дефиниции за балон. Около това мнение се обединиха строителни експерти, брокери, кметове и банкери по време на бизнес дискусията „Развитие на София за по-достъпни жилища“, организирана от портала за обяви на недвижими имоти Imoti.net, част от втората най-четена медийна група в дигиталното пространство Investor Media Group.

Още по-впечатляващ е ръстът при покупките на къщи за тази година - с 40% повече са тези сделки, като се купуват предимно монолитни и големи имоти, отбеляза и Даниела Иванова, началник отдел „Ключови партньорства“ в Пощенска банка. През миналата година средната площ на имотите, купувани от клиенти на Пощенска банка, се е увеличила със 17%, а банката отчита ръст от 20% на жилищното кредитиране в София и големите градове, допълни още тя.

Ръстът на цените е движен основно от нарастване на покупателната способност на домакинствата, от нуждата от повече комфорт и пространство, подкрепени от банковото кредитиране, обясни Антон Андонов, изпълнителен директор на ЕРА Недвижими имоти. Той представи анализ на пазара за последното тримесечие, според койтo, по данни на Евростат, за последните 6 години цените на жилищата у нас са нараснали с 46 на сто при средно 40% за Европейския съюз, като най-голям е ръстът в София и Пловдив, а движещите фактори за това се обясняват с високото търсене и предлагане, както и по-високите изисквания на пазара.

На такова мнение е и Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП). „Растат и изискванията на клиентите към размера на имотите и качеството на изпълнението – не само сградата, но и околната среда, инфраструктурата, наличието на детски градини и клиники наблизо. Затова най-голямо е търсенето на жилища в затворените комплекси“, отбеляза той. Председателят на УС на НАСП видя пропуск в решението на общината да забави проекти, свързани с изграждането на инфраструктура в новите квартали на София, и дори посочи че самата община има възможност да си сигури финансиране за изграждане на инфраструктура и да спечели от това, но не го прави. „Ако общината беше изтеглила кредит и изградила инфраструктурата на новите квартали като „Кръстова вада" и „Манастирски ливади", щеше да си върне парите двойно, защото щеше да създаде още по-търсена среда за строителство", обясни той.

Забавяне в развитието на инфраструктурата в районите, където тече бурно строителство, има и според зам.-министърът на регионалното развитие арх. Иван Шишков, който също се включи в дискусията на Imoti.net. Според него час по-скоро трябва да бъде намерен баланс между общината и предприемачите при строителството на инфраструктурата.

Пропуските бяха признати и от зам.-кметът по строителството на София Ангел Джоргов, който обясни, че се правят опити за наваксване с изграждането на инфраструктура в райони като „Кръстова вада“, „Манастирски ливади“, „Витоша“, „Симеоново“. И допълни, че паралелно с това се работи и за изграждането на детски градини и ясли в тези райони, защото купувачите на жилища там са предимно млади семейства с деца. „Столична община им тригодишен план за изграждане на детски градини и ясли. Работим успоредно с всички 24 районни администрации с цел да придобиваме терени, там където има възможност, отредени за детски градини и училища“, обясни още той.

В дискусията се включи и кметът на столичния район „Слатина“ Георги Илиев, който разказа за интересно решение, чрез което в района са успели да преодолеят тромавите административни пречки, свързани с отчуждаването на терени, и да отворят бързо две детски градини. „В случаите, когато върху даден имот има малка част общинска собственост, опитваме да говорим с инвеститорите на първия етаж от сградата да бъде построена детска градина, тя да е безплатна и да е компенсация към Столична община“, разказа той по време на бизнес дискусията „Развитие на София за по-достъпни жилища“ на Imoti.net.

Преди дискусията в София, екипът на Imoti.net гостува и във Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Пловдив и Стара Загора, където в рамките на инициативата и проекта си „Годишните награди на Imoti.net“ проведе експертни дискусии с цел повишаване на информираността и прозрачността в сектора. Те се организират съобразно всички противоепидемични мерки. За повече подробности следете уебсайта и социалните мрежи на Imoti.net, както и Investor Media PRO, където има подробна информация за бизнес дискусиите и целия проект „Годишните награди на Imoti.net“.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Осем от ЕС искат отлагане на Евро7, сред тях и България
Асен Василев: Отпадат част от проектите по Плана за възстановяване и устойчивост
Русия призова България да не предава на Украйна ракети за С-300
Борисов, Петков, Пеевски и Мирчев подадоха сигнал до Сарафов за собствеността на руската църква
CNBC: Украйна се опитва да спре разпространението на умората от войната сред съюзниците
От ГЕРБ няма да подкрепят промяна на националния празник от 3 март на 24 май
НАП спря над 150 сайта за онлайн залагания без лиценз
БСП е с номер 1 в бюлетината за местния вот, ГЕРБ - №7, ПП-ДБ ще е с 66
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета