А1 с нова услуга за защита на бизнеса от кибераатаки

А1 с нова услуга за защита на бизнеса от кибераатаки

А1 с нова услуга за защита на бизнеса от кибераатаки

Нов щит, базиран на Machine Learning срещу кибератаки, насочени към инфраструктурата на компании и публични организации добави в портфолиото си A1.

Услугата за киберсигурност Endpoint Protection предоставя софтуерно решение, което предпазва от атаки срещу крайните устройства в корпоративната мрежа. Чрез Machine Learning високотехнологичното решение открива и реагира на такива заплахи, включително и на непознати по тип - т.нар. Zero-day атаки.

Бизнес клиентите на А1 могат да разчитат на категоризация на файлове и програми по метода на Machine Learning, обясняват от компанията. Създаването на предсказуем модел започва със събирането на огромен брой и разнообразие от злонамерени и доброкачествени файлове, на базата на които системата се самообучава да разпознава в реално време характеристиките им. По този начин защитата на фирмените компютри, сървъри и виртуални машини е активна през всички етапи на атаката и дава възможност да се предотвратят инциденти и да се намалят рисковете. За някои операционни системи технологията дава възможност за възстановяване на засегнатата система в състоянието, в което тя е била, преди да бъде компрометирана.

Целта на А1 е да предостави на бизнес клиентите цялостно решение за защита на крайните устройства - лаптопи и компютри, както и на сървъри и виртуални машини, за да ги подпомогне в предпазването от кибератаки. Услугата Endpoint Protection от А1 стартира в момент, в който масовата дигитализация, допълнително ускорена от пандемията от COVID-19, доведе, наред с множеството ползи, и до ръст на киберпрестъпленията срещу интелектуалната собственост на бизнеса в световен мащаб.

Сигурността на крайните устройства придобива все по-голяма важност, предвид факта, че няма сектор от икономиката, който да е извън опасност. В световен мащаб в последната година броят на кибератаките в сферата на здравеопазването се повиши с 49%  и така бяха компрометирани данните на 41,4 милиона пациенти . При веригите за бързооборотни стоки и доставки кибернападенията отбелязаха ръст от 78% , а при образователните институции в Европа – 24%. Според статистиката 16% от кибератаките са насочени към публичния сектор – държавни организации и компании, предоставящи комунални услуги, 15% - срещу компании в сферата на здравеопазването, а други 10% към финансовия сектор. 

Щетите, които кибератаките причиняват, обхващат от забавяне или цялостно блокиране на работата на заразените компютърни системи, през кражба на лични данни, до унищожаване на информация. Други вероятни сценарии са появяването на екрана на служителите на нежелани рекламни материали по време на сърфиране в интернет, което води до намаляване на ефективността на работа и цялостно забавяне на системите. Проучванията показват, че основните случаи на заразяване със зловреден код (malware) чрез инсталиране, се дължат на действия, макар и неволни, на самите потребители. До потенциална опасност могат доведат посещенията на уебстраници с нелегитимно съдържание, отварянето на прикачени файлове или линкове към имейли от непознати податели, както и свалянето на заразени файлове от интернет.

Моделът „като услуга“, по който А1 предлага решението, помага на компаниите да спестят инвестиции в инфраструктура и същевременно им предоставя гъвкавост за скалиране на обхвата в синхрон с разрастването на дейността.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ