"Да си направим барбекю": В България и Полша е най-евтино

Да си направим барбекю: В България и Полша е най-евтино

България е една от страните, в които се консумира най-евтиното месо в ЕС, показват данни от анализ на Евростат под надслов "Да си направим барбекю", за цените на пазара на месото през 2016 г.

Българинът харчи средно по 56% на година за консумация на различни видове месо при среден показател за ЕС – 100%, като по-евтино е барбекюто само в Полша – 53% от средноевропейските цени.

По данни на НСИ през миналата година средната консумация на месо на човек от домакинството е била 32 кг на човек.

Най-предпочитаното за консумация месо от българина остава пилешкото - по 12 кг средно на човек годишно. Следват: свинско - 10 кг, кайма смес - 7 кг, говеждо или агнешко - по 1 кг, от други животни - 2 кг и др.

Продължава тенденцията на спад на консумацията на говеждо и агнешко месо, като причините са по-високите цени на този вид месо, ниската покупателна способност на българите, както и липсата на традиции в консумацията на такова месо, отчитат експерти.

Пак според тях, родното производство на птиче месо задоволява около 60% от пазара на месо у нас и съставлява повече от половината от търсенето на месо в страната. С промишлено производство на птиче месо се занимават над 100 ферми в страната.

Над 60 ферми отглеждат стопанства с по над 1000 животни за свинско месо, а големите производители на свинско с над 20 000 глави са около 5-6, показват данни на експертите.
Според тях консумацията на месо в страната през 2020 г. ще достигне около 38-40 кг на човек от населението.

През миналата година най-скъпо за месо са плащали жителите на Дания - средно по 140%, отчита Евростат.

Все пак европейският рекорд за най-скъпо месо е при швейцарците – 258% или 158% в повече от средния показател за ЕС. Значително над средното за ЕС плащат за барбекю и в Норвегия и Исландия - по 158%.

Сред нашите съседи най-евтино е месото в Сърбия – 54% от средноевропейския показател. В Македония барбекюто е 57%, в Румъния – 59%, в Турция – 60%, а в Гърция – 90% при среден показател 100% за ЕС.

Според прогнози на Европейската комисия от края на 2016 г. потреблението на свинско месо в ЕС ще се свива и за това са отговорни вкусовете в по-старите държави членки, в които има вековни традиции в консумацията на говеждо и телешко. Цените на свинското обаче ще продължават да са по-достъпни в сравнение с тези на говеждото и телешкото.

Очаква се през тази година в световен мащаб да бъдат произведени над 70 млн. тона говеждо месо, а свинското месо да си остане най-търсеното червено месо в света с годишно производство от близо 119 млн. тона.

Източник: БТА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Бонусът на Дивия запад: Рио де Жанейро дава парични награди на полицаите за убити престъпници
На днешната дата, 28 септември. Рождениците днес
САЩ ще разсекретят документи за мистериозното изчезване на една от първите жени пилоти
Италия ще защитава световната си титла във волейбола срещу България
Дронове са забелязани близо до най-голямата военновъздушна база на Дания
Желязков пред Тръмп: Стратегическото партньорство е ключово за развитието на отношенията ни
Гърция се готви за бури и наводнения заради рязко влошаване на времето
Бира Modelo почита латиноамериканската общност за своя 100-годишен юбилей