"Да си направим барбекю": В България и Полша е най-евтино

Да си направим барбекю: В България и Полша е най-евтино

България е една от страните, в които се консумира най-евтиното месо в ЕС, показват данни от анализ на Евростат под надслов "Да си направим барбекю", за цените на пазара на месото през 2016 г.

Българинът харчи средно по 56% на година за консумация на различни видове месо при среден показател за ЕС – 100%, като по-евтино е барбекюто само в Полша – 53% от средноевропейските цени.

По данни на НСИ през миналата година средната консумация на месо на човек от домакинството е била 32 кг на човек.

Най-предпочитаното за консумация месо от българина остава пилешкото - по 12 кг средно на човек годишно. Следват: свинско - 10 кг, кайма смес - 7 кг, говеждо или агнешко - по 1 кг, от други животни - 2 кг и др.

Продължава тенденцията на спад на консумацията на говеждо и агнешко месо, като причините са по-високите цени на този вид месо, ниската покупателна способност на българите, както и липсата на традиции в консумацията на такова месо, отчитат експерти.

Пак според тях, родното производство на птиче месо задоволява около 60% от пазара на месо у нас и съставлява повече от половината от търсенето на месо в страната. С промишлено производство на птиче месо се занимават над 100 ферми в страната.

Над 60 ферми отглеждат стопанства с по над 1000 животни за свинско месо, а големите производители на свинско с над 20 000 глави са около 5-6, показват данни на експертите.
Според тях консумацията на месо в страната през 2020 г. ще достигне около 38-40 кг на човек от населението.

През миналата година най-скъпо за месо са плащали жителите на Дания - средно по 140%, отчита Евростат.

Все пак европейският рекорд за най-скъпо месо е при швейцарците – 258% или 158% в повече от средния показател за ЕС. Значително над средното за ЕС плащат за барбекю и в Норвегия и Исландия - по 158%.

Сред нашите съседи най-евтино е месото в Сърбия – 54% от средноевропейския показател. В Македония барбекюто е 57%, в Румъния – 59%, в Турция – 60%, а в Гърция – 90% при среден показател 100% за ЕС.

Според прогнози на Европейската комисия от края на 2016 г. потреблението на свинско месо в ЕС ще се свива и за това са отговорни вкусовете в по-старите държави членки, в които има вековни традиции в консумацията на говеждо и телешко. Цените на свинското обаче ще продължават да са по-достъпни в сравнение с тези на говеждото и телешкото.

Очаква се през тази година в световен мащаб да бъдат произведени над 70 млн. тона говеждо месо, а свинското месо да си остане най-търсеното червено месо в света с годишно производство от близо 119 млн. тона.

Източник: БТА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ