Финансов анализатор: Изгубихме десетки милиарди от бавенето за Еврозоната

Финансов анализатор: Изгубихме десетки милиарди от бавенето за Еврозоната

Финансов анализатор: Изгубихме десетки милиарди от бавенето за Еврозоната

От забавеното влизане в Еврозоната България е загубила около 38-42 млрд. лв. Това заяви финансовият анализатор Кольо Парамов по време на пресконференция в Националния пресклуб на БТА на тема "Светът и Балканите - финанси, банки и политика".

По думите на Парамов има противоречие в УС на БНБ относно нагласата за приемането ни в банковия съюз. Според финансовия анализатор централната банка може да назначи говорител по темата, който да съобщава и обобщава решенията на Управителния съвет, за да може да се оценява кой какво е предложил, как се приема и трансформира.

Той коментира още, че "валутният борд е родил, олигархия неподчиняваща се на управление, влияние и наказателно отношение по извършените от нея престъпления."

Парамов изказа и негативно мнение за предложената промяна в Наказателния кодекс относно четенето на обвинителен акт по време на дело, като изрази надежда, че тази промяна няма да спре четенето на цялото обвинение по делото "КТБ" в съдебна зала.

Засилва се тенденцията за превръщане на Югоизточна Азия в икономически център на света, отбеляза друг участник в конференцията, доц. д-р Георги Чанков от УНСС

Според него ЕС продължава да се намира в екзистенциална криза и признаците за нея продължават да се задълбочават с приближаването на евроизборите.

Той отбеляза още, че догодина ще се води "епична война" за следавщия седемгодишен бюджетен период в ЕС. Чанков допълни, че това е важно за България тъй като вероятно средствата за развитие на страните от Източна Европа ще бъдат орязани.

По думите на доцент Чанков процесите в ЕС се дължат на разделението на държавите-членки в център-периферия. Гърция трайно се е настанила в периферията, а ако България се сравни с нея ще се окаже, че се намира в периферията на перфиерията, посочи той.

Според него българският политически елит разглежда членството в ЕС като алиби за неспособността и нежеланието да се води същинска политика и успешно да се развива държавата.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Неизвестно за известните: Сладкарят Пиетро дава на света яйцата Kinder след гаф
Вратовръзката на Чарлз III на конференцията за климата - намек за разрешаването на спор между Лондон и Атина?
Уроци по мъдрост от Уорън Бъфет
На днешната дата, 2 декември. Рождениците днес
Ненаученият урок: Защо инвеститорите попадат в капана на технолегендите
Три урока от „Лабораторията за щастие“ на Харвард, които ще променят живота ви
12 кампании, въплъщаващи празничния дух на 2023 г.
McDonald's промени рецептата за Big Mac заради нарастващата конкуренция от други вериги