Китай се подсигурява. Увеличава златно-валутните си резерви

Китай се подсигурява. Увеличава златно-валутните си резерви

Китай се подсигурява. Увеличава златно-валутните си резерви

Китайската народна банка е склонна да се придържа към политиката на увеличаване на златно-валутните си резерви на фона на засилващата се нестабилност на световните пазари, съобщи днес в. "Чайна дейли".

"Взехме мерки, които гарантираха стабилността на валутните резерви и устойчив баланс на международните плащания", коментира пред изданието ръководителят на Държавното управление по валутен контрол на Китай Пан Гуншен, цитиран от ТАСС.

Той допълни, че през 2018 година е отбелязано затягане на контрола на капиталовите инвестиции.

Според официалната статистика запасите от чуждестранна валута на китайската централна банка са се увеличили през януари спрямо декември с 15,2 милиарда долара до 3,09 трилиона долара. Освен това Китайската народна банка е купила около 60 милиона тройунции злато, чиято стойност е еквивалентна на 79,3 милиарда долара и това е максималният месечен обем за последната една година.

В същото време главният финансов регулатор на страната е намалил през втората половина на 2018 година притежаваните американски облигации с 61,7 милиарда долара до 1,12 трилиона долара. Спадът е рекорден от май 2017 година.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ