Икономиката на Китай се съвзема с бързи темпове, ще отбележи и ръст

Икономиката на Китай се съвзема с бързи темпове, ще отбележи и ръст

Икономиката на Китай се съвзема с бързи темпове, ще отбележи и ръст

Китайската икономика ще расте през 2020 година, въпреки сътресенията от пандемията, показва доклад на международната компания за управление на риска "Кофас". 

Най-голямата азиатска икономика не само успява да се възстанови бързо от последствията от пандемията от Covid-19, но и очаква темп на растеж от 4% през 2020 година, допълват от "Кофас".

Комунистическата партия на Китай предвиждаше ръст от 5,6 % през тази година, но настъплението на COVID-19 ограничи постигането на този резултат. Въпреки това се очаква правителството да съумее да ограничи шока, в резултат на което да бъде постигнат ръст на икономиката за 2020 г.

„Създаденият по-устойчив модел на растеж, воден от потреблението, би могъл да доведе до благоприятен ефект през първата половина на 2021 г. Това би позволило на китайското правителство да постигне целта си, което несъмнено ще даде положително отражение не само върху Китай, а и върху останалите икономики по света“, сподели управителят на Кофас, Пламен Димитров.

Икономиката все още е изправена пред предизвикателства, но набелязаните и предприети от китайските власти действия за компенсиране на въздействието на пандемията и постигане на стабилизация и растеж започват да дават резултат. Народната банка на Китай (PBOC), например, въведе намаляване на лихвите. Независимо от гъвкавостта, осигурена от тези решения, ще бъде необходимо държавата да прибегне до агресивно парично и фискално облекчаване, за да постигне консолидация на своята икономика.

Все пак, трябва да се има предвид, че за разлика от 2009 г., маневрите, които властите биха могли да предприемат сега са много по-ограничени. Така например, валутните резерви (FX) не са достатъчни за покриване на изходящите потоци това би могло да окаже амортизационен натиск върху китайския юан. На фискалния фронт допълнителните инвестиции в инфраструктура ще увеличат задлъжнялостта на местно ниво, което ще доведе до натиск върху банковия сектор и силно задлъжнелите корпорации. В този контекст е възможно и увеличение на просрочените облигации и корпоративна несъстоятелност както и усилията за преструктуриране в банковия сектор. Като се има предвид деликатният баланс, който ще се изисква, шансът за неправилно прилагане на фискални политики е по-висок от всякога.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ