Продажбите на нови коли в ЕС достигнаха 10-годишен връх

Продажбите на нови коли в ЕС достигнаха 10-годишен връх

Продажбите на нови коли в ЕС достигнаха 10-годишен връх

Продажбите на автомобили в ЕС са се увеличили с 8,6 процента през октомври - най-високото октомврийско равнище от 2009 година, благодарение на силното търсене в Германия и Франция, съобщава Европейската асоциация на автомобилните производители (ЕААП - ACEA), цитирана от Ройтерс.

Новите регистрации миналия месец са се повишили до 1,18 милиона в страните от ЕС според оповестените днес данни на асоциацията.

За първите десет месеца на годината обаче се отчита спад на продажбите с 0,7 процента до 12,95 милиона заради затрудненията на автомобилопроизводителите да сертифицират новите автомобили по стандартите за емисии в новата Световна хармонизирана тестова процедура за леки автомобили (WLTP).

Най-голям растеж на годишна основа имат продажбите в Германия (12,7 процента), Франция (8,7 процента), Италия (6,7 на сто) и Испания (6,3 процента), докато Великобритания отчита спад с 6,7 на сто, информира ЕААП на сайта си.

В България новите регистрации на автомобили през октомври са били 2798 или с 9,2 на сто повече на годишна основа. За първите десет месеца продажбите са достигнали 29 692 или с 2,4 на сто повече спрямо същия период миналата година, предава БТА.

Макар търсенето в ЕС да се е увеличило през септември и октомври само Германия (+3,4 на сто) сред големите европейски пазари отчита растеж от началото на годината.

За периода януари-октомври пазарен лидер е Фолксваген (Volkswagen) с дял от 24,4 процента от общите продажби. Френските групи Пе Ес А (PSA) и Рено (Renault) са съответно на второ и трето място с дялове от 16,3 процента и 10,6 процента, следвани от Хюндай (Hyundai) с 6,8 процента и Фиат-Крайслер (Fiat-Chrysler) с 6,4 процента.

 

 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ