Експерт: Самолетът на Ивайло Пенчев е катастрофирал заради сериозен гръбен вятър

Експерт: Самолетът на Ивайло Пенчев е катастрофирал заради сериозен гръбен вятър

Експерт: Самолетът на Ивайло Пенчев е катастрофирал заради сериозен гръбен вятър

"Самолетът на Ивайло Пенчев е катастрофирал заради сериозен гръбен вятър", обяви в ефира на Нова бившият главен инспектор за безопасността на полетите към Министерство на транспорта Ангел Борисов. Бизнесменът е настанен в "Пирогов" с множество наранявания, но е контактен и без опасност за живота.

"Причината за катастрофата ще бъде обявена, след като се прегледат документите на пилота и самолета, изправността му. Пенчев не е летял от зимата, съответно нито пилотът, нито самолетът са били във въздуха. Има съмнение за загуба на тренинг", заяви той.

Борисов обясни, че тъй като Пенчев е и собственик, и пилот, той е длъжен сам да си направи техническите прегледи преди това. Отговорността за техническата и летателна изправност на самолета е на бизнесмена, категоричен е Борисов.

"Първичната информация, която се подава от пилота към "Пирогов", не съответства със реалната обстановка на пистата. Той съобщава към кулата, че  има проблеми с двигателя. След което самолетът тръгва надолу и се удря в дървета. Това не е така, той прелита оградата и реално пада на пистата. Тук има налице загуба на памет, както и множество наранявания", обясни Борисов.

Според очевидци от земята, самолетът е имал проблеми още с излитането - той е имал сериозен гръбен вятър, който духа в опашката. При вятър отзад, той губи скорост от 30-40 км., може дори да не излети.

"Тези самолети са изключително чувствителни към метеорологични условия. Пенчев е допуснал компромиси, спокойно е можел да иде отдругата страна на пистата. И най-добрите пилоти бързат и пренебрегват условията", каза още Борисов.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ