Търси се турист, изкъпал се в езерото „Окото". Искат да го глобят

Търси се турист, изкъпал се в езерото „Окото. Искат да го глобят

От Национален парк „Рила” се обръщат за съдействие към всички граждани, които имат информация за турист, изкъпал се в езерото „Окото” преди дни, съобщава bTV.

Мъжът ще бъде глобен, ако бъде установен, съобщи за „Фокус” д-р Стефан Кирилов, главен експерт към националния парк. Той уточни, че са предприети необходимите действия за събиране на информация към момента, защото сигналът не е бил насочен към Национален парк „Рила“, а е бил оповестен по медиите.

От разпространен в социалните мрежи видеоклип се вижда как мъж се къпе в най-дълбокото планинско езеро на Балканите - Окото.

„От видеото се вижда, че мъж навлиза в езеро „Окото“ и има голям брой посетители, които са в района и се надяваме за съдействие от тяхна страна. Събираме информация и от колеги и съмишленици. Изготвят се доклади по случая. След събиране на необходимата информация ще преминем към действия“, каза още д-р Кирилов.

По думите му нарушителят ще бъде санкциониран с глоба, разписана в законодателството, която е от 500 до 5000 лева за физически лица, като размерът на сумата зависи от нарушението.

Според д-р Кирилов посетителите в националния парк трябва да бъдат поотговорни и да спазват закона. По думите му от началото на летния сезон има и други нарушения. Сред тях са нерегламентирано навлизане на моторни превозни средство в района на Седемте рилските езера и единични случаи на лов и риболов.

„Важно е туристите да се движат само по маркираните маршрути и да не навлизат във водните обекти, да не замърсяват районите отпадъци, да не се късат цветя и да не се безпокоят дивите животни, както и да не се пали огън“, съветва експертът. Според него отклоняването от обозначените трасета е и сред основните причини за инциденти в планината.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ