Спецакцията в НОИ Силистра: Шестима ще бъдат привлечени под отговорност

Спецакцията в НОИ Силистра: Шестима ще бъдат привлечени под отговорност

Спецакцията в НОИ Силистра: Шестима ще бъдат привлечени под отговорност

Шестима души ще бъдат привлечени под наказателна отговорност за измамите с източване на пенсионни фондове в НОИ Силистра. Обвиненията ще са за участие в организирана престъпна група, разкри в студиото на БНТ тази сутрин зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Той допълни, че се очаква да бъдат повдигнати и допълнителни обвинения, след които за длъжностно престъпление. 

На извънреден брифинг днес МВР изнесе подробности за операцията, при която беше задържан шефът на НОИ в Силистра Милен Пенчев, баща на певицата Тита. До момента са били арестувани над 10 души.

Главният секретар на министерството съобщи, че разработката е стартирала отдавна. 

Разбитата схема е за издаване на фалшиви документи за трудов стаж за получаване на висока пенсия. Обвиненията са за членуване в организирана престъпна група. 

Установено е, че по телефона Милен Пенчев е диктувал на началника на отдел "Отпускане на пенсии" в НОИ Силистра лични данни на лица, които искали да получават високи пенсии, за които нямат право. Става дума за фалшифициране на трудов стаж срещу 10 000 лева, благодарение на което били осигурявани на желаещите по-високите пенсии. 

Началникът на отдел "Отпускане на пенсии" записвала на бележка абревиатурата "СМЧ – Пенчев", тоест "Силно мой човек - Пенчев". С тези отбелязвания служителите знаели, че това са близки до директора хора. По този начин самите пенсионни досиета се изготвяли по-бързо и безпроблемно, не са се извършвали нужните проверки", обясниха от МВР на брифинга.

До момента разследващите са установили, че по схемата са били отпуснати пенсии на около 20 души, обясни наблюдаващият прокурор. Установено е, че тези хора никога не са работили в предприятията, отбелязани в трудовите им книжки. Обикновено се удостоверявал стаж като миньори, тъй като пенсията е висока и това дава възможност и за по-ранно пенсиониране.

Става въпрос за пенсии от над 600 лв., като някои суми дори са били "таванът" по закон. "Тези хора въобще не са имали право на пенсия, някои от тях нямат почти никакъв трудов стаж", посочи още наблюдаващият прокурор Димитров.

Лицата, които са се възползвали, са били от различни прослойки, включително бивши кметове, заместник-кметове и общински съветници, предаде bTV. 

Схемата, според прокуратурата е била: плащаш на посредник, получаваш фалшиви документи за трудов стаж, а те отиват в НОИ. Така, срещу 10 000 лева всеки можел да се превърне, например, в миньор с дългогодишен опит и висока пенсия. За да са сигурни, че ще си получат парите, посредниците задържали дебитните карти, на които се превежда пенсията, предаде Нова телевизия.

След това фиктивните пенсионери си получавали картата и вече могли да разполагат с новата си пенсия.
 
Милен Пенчев е бивш заместник-кмет на Силистра и действащ общински съветник. Сигнали срещу него никога не е имало
 
Председателят на Общинският съвет в Силистра д-р Мария Димитрова заяви, че не са получавани сигнали срещу Милен Пенчев. "Нито до мен като председател на Общинския съвет, нито до Комисията за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество нямаме такъв сигнал за г-н Пенчев", каза Димитрова, цитирана от Нова телевизия.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ