1000 парчета пластмаса открити в стомаха на мъртъв кит

Повече от 1000 парчета пластмаса са открити в стомаха на кит, открит мъртъв край бреговете на Индонезия, съобщава CNN. Близо 6 кг пластмасови отпадъци е имало в стомаха на 10-метровия бозайник. 

Животното е намерено близо до остров Капота в национален парк Wakatobi, югоизточно от Сулавеси. Парковите служители са открили в търбуха му чанти, пластмасови бутилки, сандали и 115 пластмасови чашки.

"Въпреки че не сме категорични за точната причина за смъртта му, фактите, които виждаме, са наистина ужасни", каза пред CNN Дви Супапти, координатор на отдела за морски видове в WWF-Индонезия.

Страховитото откритие е направено в район, популярен сред туристите и идва във време на нарастваща загриженост относно замъсряването на Световния океан с пластмасови отпадъци.

През юни край южните части на Тайланд бе открит друг мъртъв кит, погълнал повече от 17 кг пластмасови торби и опаковки.

Последни проучвания констатират, че над 50% от пластмасовите отпадъци в Световня океани идват от Китай, Индонезия, Филипините, Тайланд и Виетнам. Ако изтичането на отпадъци от тези страни се намали с 65%, това би довело до намаляване на отпадъците с 45% в световен мащаб. Голяма част от боклука в тези страни обаче, бива внасян от чужбина срещу различни субсидии.

Наскоро тайландското правителство обяви, че ще забрани вноса на електронни и пластмасови отпадъци. Миналата година Китай спря да приема 24 типа отпадъци от чужбина.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ