Екология

25 големи градове по света са отговорни за над половината от парниковите газове

25 големи градове по света са отговорни за над половината от парниковите газове

Само 25 големи градове по света, повечето от които в Китай, са отговорни за над половината от парниковите газове, сочи изследване на проби от 167 градски центрове, цитирано от Ройтерс.

На глава от населението обаче емисиите от градовете в най-богатите райони на света остават като цяло по-високи от тези в градските центрове в развиващите се страни, според проучването, публикувано в сп. "Фронтиърс".

В него са сравнени парниковите емисии в 167 града от 53 страни, като е установено, че 23 китайски града, сред които Шанхай, Пекин и Хандан, наред с Москва и Токио, са отговорни за 52 процента от общото количество емисии на планетата.

Изследването включва повече градове в Китай, САЩ и ЕС заради големия им принос за глобалните емисии и значението им в дебата за кимата. Авторите изтъкват значителната роля на градовете за намаляване на емисиите.

Средните глобални температиру вече са нараснали с над 1 градус по Целзий в сравнение с прединдустриалния референтен период и са напът да надвишат ограничението от 2,5-2 градуса, определено в Парижкото споразумение.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ