Shell продава бизнеса си в Пермския басейн за 9,5 млрд. долара

Shell продава бизнеса си в Пермския басейн за 9,5 млрд. долара

Shell продава бизнеса си в Пермския басейн за 9,5 млрд. долара

Енергийният гигант Royal Dutch Shell съобщи, че ще продаде активите си в Пермския басейн в САЩ на ConocoPhilips за 9,5 млрд. Долара кеш, напускайки най-голямото петролно поле в страната, за да фокусира вниманието си върху добива в Мексиканския залив и прехода към чиста енергия, предаде Ройтерс.

Това е втората голяма придобивка за ConocoPhillips през тази година, докато все повече американски и европейски производители на петрол поставят под въпрос ангажимента си към изкопаемите горива.

Подобно на всички големи петролни компании Shell е поставена под натиск от страна на инвеститорите за намаляване на бизнеса на компанията с изкопаеми горива и ограничаване на нейните въглеродни емисии.

Европейските компании като Shell и BP си поставиха цели за декарбонизация и инвестиране във възобновяеми енергийни източници, като например слънчева и вятърна енергия, докато американските производители, включително Exxon и Chevron, продължават да залагат на изкопаемите горива.

При сделката ConocoPhillips ще придобие полета, които произвеждат 175 хил. барела петрол на ден.

За да финансира придобивката компанията ще повиши целта си за деинвестиции до 2023 г. от 2 до 3 млрд. долара на между 4 и 5 млрд. долара.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ