Федералният резерв вдигна лихвите със 75 базисни пункта

Федералният резерв вдигна лихвите със 75 базисни пункта

Федералният резерв вдигна лихвите със 75 базисни пункта

Федералният резерв на САЩ обяви второ поредно увеличение на лихвените проценти със 75 базисни пункта в опит да овладее необузданата, без да създава условия за рецесия, пише Си Ен Би Си.

С това увеличение целевия диапазон по референтния лихвен процент на Фед вече е 2,25%-2,5%, като увеличенията през юни и юли представляват най-резките последователни ходове за затягане на паричната политика на централната банка от началото на 90-те години на миналия век

Това решение беше до голяма степен очаквано от пазарите, след като представители на Федералния резерв сигнализираха за подобно движение от срещата си през юни насам.

Председателят на Фед Джеръм Пауъл остави вратата отворена за ново повишение на заседанието през септември, като каза, че това ще зависи от икономическите данни. Централните банкери подчертаха, че инфлацията трябва да бъде овладяна дори и с цената на забавяне на икономиката.

важността на намаляването на инфлацията, дори ако това означава забавяне на икономиката.

„Тъй като позицията на паричната политика се затяга допълнително, вероятно ще бъде подходящо да забавим темпото на увеличения, докато оценяваме как нашите кумулативни корекции на политиката влияят на икономиката и инфлацията“, каза Пауъл.

Той заяви, че не смята, че икономиката е в рецесия, въпреки че растежът беше отрицателен през първото тримесечие и се очакваше да бъде на зелено в минимална степен второто тримесечие.

„Помислете какво е рецесия. Това е широкообхватен спад в много индустрии, който се задържа повече от няколко месеца. Сега това не изглежда така“, каза той. „Истинската причина е, че пазарът на труда е толкова силен сигнал за икономическа сила, че ви кара да поставяте под въпрос данните за БВП“

Увеличенията идват в година, която започна с лихвени проценти, плаващи около нулата, но в рамките на няколко месеца инфлацията достигна 9,1% на годишна база. Целевата инфлация на Фед е 2%.

Пауъл каза, че Фед е „силно ангажиран“ с намаляването на инфлацията и подчрта, че това може да се отрази на общия икономически растеж и пазара на труда в частност.

„Смятаме, че е необходимо растежът да се забави. Растежът ще се забави тази година поради няколко причини“, каза той. Икономиката, добави той, вероятно ще расте под дългосрочната си тенденция за определен период от време. „Ние всъщност смятаме, че се нуждаем от период на растеж под потенциала, за да създадем известно забавяне“, каза председателят на Фед

През юни нивото на безработица се задържа на 3,6%, близо до т.нар. пълната заетост. Но инфлацията, дори според стандарта на Фед за основни лични потребителски разходи, който беше 4,7% през май, е доста над целта.

Усилията за намаляване на инфлацията не са лишени от рискове. Икономиката на САЩ се движи на ръба на рецесия, тъй като инфлацията забавя потребителските покупки и подкопава бизнес активността.

Брутният вътрешен продукт на САЩ  намаля с 1,6% на годишна база през първото тримесечие и пазарите се подготвят за данните за второто тримесечие, които ще бъдат представени днес. Те могат да покажат второ последователно икономическо свиване, което е широко използван показател за рецесия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ