Цената на биткойна се покачи двойно през последните 2 месеца

Цената на биткойна се покачи двойно през последните 2 месеца

Цената на биткойна се покачи двойно през последните 2 месеца

Цената на криптовалутата Bitcoin отново тръгна нагоре, като през последните 2 месеца тя се е удвоила. На 14 март един биткойн се е търгувал за $5 024, докато на 7 май цената му достига $10 000, което е почти двойно увеличение в рамките на по-малко от 2 месеца.

Докато Централните банки на страните по света печатат пари, за да се опитат да подкрепят световната икономика, при биткойните се случва обратното.

Количеството на нови биткойни, които се издават, започва да се забавя поради явление, известно като разполовяване, или намаляване на половина. На всеки четири години количеството нови монети, които биткойн инвеститорите получават от извличането на блокчейн от биткойни, се намалява наполовина.

Цените на биткойн се покачиха през последните няколко седмици в очакване на именно този процес, който се състоя в понеделник. В резултат на това биткойн инвеститорите получават 6,25 биткойна вместо 12,5. Това е третият път, в който биткойн е намалял наполовина в своята история. Следващото такова събитие ще се състои някъде през 2024 г. и ще намали броя на новите биткойни до 3,125.

Всичко това е част от алгоритъм, който е предназначен да ограничи общия брой биткойни, които някога ще бъдат издадени до 21 милиона. Сега в обращение има около 18,3 милиона.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ