Дясната ръка на Бъфет: Фондовите пазари заприличаха твърде много на казина

Дясната ръка на Бъфет: Фондовите пазари заприличаха твърде много на казина

Дясната ръка на Бъфет: Фондовите пазари заприличаха твърде много на казина

Инвеститорът милиардер Чарли Мънгър е на мнение, че търговията на  фондовата борса е заприличала твърде много на играта в казино, пише Си Ен Би Си.

По време на годишната среща на Daily Journal дясната ръка на Уорън Бъфет заяви, че би искал инвеститорите да не се отнасят към фондови пазар като към хазартна игра.

98-годишният Мънгър каза, че ако има възможността да бъде „диктатор за един ден“, щеше да премахне възможността инвеститорите, които опитват да трупат богатство в дългосрочен план, и онези, които са фокусирани върху краткосрочните печалби, да могат да влагат парите си в един и същи фондов пазар.

„Когато бях в Юридическото училище в Харвард, рядко търгувахме повече от 1 млн. акции на ден. Сега търгуваме милиарди. Нямаме нужда от фондов пазар, който е толкова ликвиден“, коментира той.

По думите на Мънгър в неговия идеален свят ще има „някакъв вид данък“ върху краткосрочните печалби, който да стимулира инвеститорите да държат акциите си по-дълго време и да намали ликвидността.

Според него настоящите нива на ликвидност (в случая лекотата, с която акциите могат да бъдат продавани за пари) са опасност за страната. Той сравни тези огромните суми, които се разменят на пазарите всеки ден, с „хора, които се напиват по време на купон и не мислят за последиците“.

Мънгър далеч не е първият инвеститор, оприличаващ търговията с акции с хазарт. Експерти предупреждават, че появата на приложения за търговия на фондовите борси е допринесла за това много хора да губят големи суми пари, изключително бързо, инвестирайки в акции.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ