SoftBank с второто по големина в света първично публично предлагане, но дебютът бе разочароващ

SoftBank с второто по големина в света първично публично предлагане, но дебютът бе разочароващ

SoftBank с второто по големина в света първично публично предлагане, но дебютът бе разочароващ

Подразделението за мобилни телефони на технологичния SoftBank Group направи най-голямото първично публично предлагане  днес на Токийската фондова борса, но дебютът му бе разочароващ , предаде Франс прес.

Събраната от SoftBank Corp сума е най-голямата в историята на Япония и втората по големина в света, независимо от секторите. Компанията е продала всички предложени акции (1,76 милиарда, включително свръхразпределянето) по 1500 йени едната и е получила общо 26 400 милиарда йени (20,3 милиарда евро, 23,5 милиарда долара).

Това е рекорд за първично публично предлагане на японския пазар и е най-голямата сума за излизане на борсата в сектора на телекомуникациите в световен план. Събраните средства са втори по големина в света сред всички сектори - след първичното публично предлагане  на китайския гигант в онлайн търговията Alibaba през 2014 година, според специализираната кантора Renaissance Capital.

При все това котировките останаха целия ден под обявената цена за листването на борсата. При откриването една акция се търгуваше за 1463 йени, а при закриването - 1282 йени, т.е. 14,5 на сто под обявената цена. Пазарната капитализация достигна около 6,100 милиарда йени (47 милиарда евро).

Частните инвеститори не проявиха особен ентусиазъм, при положение, че компанията-майка вече е листвана, а освен това конюнктурата в мобилната телефония е трудна поради натиска на правителството за понижаване на тарифите, коментират анализатори.

Бих желал да използвам средствата, събрани чрез първично публично предлагане , за допълнителни инвестиции във фонда Vision Fund и да изплатя дълговете ни, каза преди месец на пресконференция главният изпълнителен директор на SoftBank Масайоши Сон, имайки предвид саудитския фонд от 100 милиарда долара.

Сон каза, че фондът Vision ще продължи да действа въпреки убийството на саудитския журналист дисидент Джамал Хашоги в началото на октомври.

Сон осъди убийството и каза, че е посетил Саудитска Арабия и се е срещнал с престолонаследника принц Мохамед бин Салман и други правителствени представители, като ги е призовал да "стигнат до дъното" на убийството.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ