Москва: ДАЕШ се подготвя да взриви Палмира

ДАЕШ е решена на разруши максимално останките на древна Палмира, преди са се изтегли от там, предупреди руското военно министерство.

Руски дронове са засекли активно движение на камиони на терористите в района на Палмира, докато сирийските правителствени сили са в настъпление.

Това говори за намеренията на ДАЕШ да заложи взривни устройства в Палмира и да я доунищожи максимално, отбелязват руските военни. Тази сутрин те пуснаха в YouTube  видео, което според съобщението съдържа доказателства за намеренията на джихадистите.

"На кадрите ясно се вижда, че терористите са взривили централната част от античния римски театър и колоните на тетрапилона, построен през 270 г.“, пояснява руското министерство.

Миналия март ДАЕШ беше прогонена от Палмира, след като държеше града в продължение на 10 месеца и успя да унищожи много от безценните паметници.

През декември обаче екстремистите използваха офанзивата в Алепо и пак превзеха Палмира – паметник, обявен от ЮНЕСКО за световно наследство, който до началото на войната в Сирия бе посещаван от около 150 000 туристи годишно.

Ето и видеото, разпространено от руското министерство на отбраната:

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ