Извънземният стажант: как хората търсят начини да прилагат изкуствения интелект

Извънземният стажант: как хората търсят начини да прилагат изкуствения интелект

Извънземният стажант: как хората търсят начини да прилагат изкуствения интелект

New York Times събра интересни и необикновени случаи на използване на изкуствения интелект /ИИ/ в науката и всекидневието

Пускането на чатбота ChatGPT предизвика вълна от интерес към изкуствения интелект. Оттогава аналогични модели са си проправили път в ежедневието на много хора. Въпреки недостатъците, ChatGPT и други инструменти с изкуствен интелект помагат на хората да пестят време в работата си, да пишат код без специални познания, улесняват всекидневието им и служат за забавление.

Прилагането на ИИ надхвърля обикновените детайли: през последните няколко години компаниите и учените започнаха да използват технологии с изкуствен интелект, за да подобрят ефективността на работата, която преди беше в невъобразимо състояние. Ето няколко интересни и полезни начина за прилагане на изкуствения интелект.

Ландшафтен дизайн

Джон Прицлаф, градинар от Финикс, създаде пермакултурна градина в задния си двор. Той използва устойчиви на суша дървета, за да осигури сянка за други растения. „Занимавам се с кацане при свръх висока плътност“, каза той. „И използвам ChatGPT, за да избирам видове, които иначе дори не биха ми минали през ум. В допълнение, ботът избира местоположение за всяко дърво по отношение на слънчевата светлина в определени периоди от годината. Като се има предвид географското местоположение на градината, ChatGPT предложи, например, да се използва дърво моринга, за да се осигури сянка за карамбола.

Фитнес план

Луис Мадокс, специалист по анализ на данни, смята ChatGPT за перфектния спътник за своето обучение. Например, той въведе записи на тренировка и каза: „Дайте кратко описание на тази тренировка и включените мускулни групи. Маркирайте всички мускулни групи, които не са участвали, и предложете как да ги използвате с допълнителни/заместващи упражнения. След кратък анализ на данните, ChatGPT предложи:

„Пропуснати мускулни групи и решение:

  • Четириглави мускули: Добавете коремни преси, клякания или лицеви опори.
  • Прасци: Добавете тяхното повдигане докато стоите или седите.
  • Ангажирайте седалищните мускули: Добавете мост или опъване на бедрата

След това Мадокс помоли ChatGPT да му определи приоритети, при положение, че няма време да отиде на фитнес и да предположи примерно време, колко ще му отнеме това. Според него чатботът не е перфектен, но се справя със задачата. Според Мадокс, ChatGPT помага да работите в ограничено време и не позволява на рутината „да се превърне в извинение при отказ“.

Планиране на меню

Келси Шемборски е домакиня и заета майка на три деца, която „винаги търси варианти, които да улеснят живота ѝ“. Така че, когато попадна на ChatGPT, тя се опита да го помоли за хранителен план без глутен. И добави: „Менюто трябва да е с изгоден бюджет и подходящо за деца, които са придирчиви към храната, а и при нас фастъците са недопустими. Моля, допълнете менюто със списък на продуктите. Благодаря!"  ChatGPT се зае с работата и състави диета за дните от седмицата. „Това напълно ме спаси от обичайния процес на планиране на хранене, който включваше търсене на рецепти, опити за измисляне на идеи за хранене, съставяне на списък с всички тези идеи и след това актуализиране на списъка с необходимите съставки“, казва Келси.

Оригинален подарък

Мат Стрейн, консултант по технологии и иновации, използва ChatGPT, за да създаде книга с коктейли, базирана на принципите на традиционната китайска медицина в стила на ретро моден каталог. На следващия ден той развива тази идея, като използва DALL-E за създаване на изображения на коктейли. Той подари оригиналната книга на своята приятелка за Свети Валентин.

Конструиране на детайли за космически кораб

Работата на Rайън Макселънд, изследователски инженер на НАСА, е да разработи леко и издръжливо оборудване за космически мисии. Процесът винаги е включвал много проби и грешки.

Но ако човек може да направи няколко пробни модела за една седмица, тогава комерсиален ИИ-инструмент може да обработи 30 или 40 идеи за час. Изкуственият интелект. Той също така измисля идеи, които никой човек не би могъл да измисли. „Получената структура е една трета по-лека, по-твърда, по-здрава и по-лека“, каза Макклеланд. „ИИ създава неща, за които не само не бихме се сетили, но и не бихме могли да моделираме.“ Но понякога изкуственият интелект греши по начин, по който никой човек не може - той може да запълни отверстие, което е необходимо за закрепване на детайла към останалата част от кораба. „Това е като да си сътрудничиш с извънземно“, казва Макклеланд.

"Адвокат на дявола"

„Използвам ChatGPT всеки ден за работа“, казва специалистът по обработка на данни  Пол де Салво. „Усещането е такова, все едно съм си наел стажант“, казва той. Част от работата на Пол е да убеди шефовете си да сменят определени функции. Това означава, че той им обяснява защо старият инструмент вече не е подходящ. „Използвам ChatGPT, за моделиране на аргументи за запазване на съществуващия инструмент“, казва DeSalvo. „Така ще мога да предвидя потенциалните контрааргументи“, добавя той.

Материали за дисертация

Аника Хариот, отскоро доктор по биология, е използвала Scholarcy, Scite и други подобни ИИ-инструменти в работата си. Те лесно намират, обобщават и резюмират съответните документи: „Като цяло ми спестиха няколко седмици от процеса на писане.“

Живот със Синдром на дефицит на внимание и хиперактивност

„При Синдромът на дефицит на вниманието и хипер активност най-трудното нещо е да започнете и да направите план“, казва Райан Пейн, автор и търговец. „Но след като това стане, работата протича много по-лесно.“ Тя пише съдържание за маркетингови тестове. За да започне, тя дава на GPT няколко публикации в блога, които е написала по темата, друг материал, който е събрала, и анализ на аудиторията. „Важно е да опиша хората, до които искам да достигна - този контекст е много важен, за да извлечем нещо полезно от инструмента“, казва тя. В резултат на това тя получава готова рамка, която е по-лесна за промяна и модифициране.

История на заболяване

Докторът по интегративна медицина Джеф Глад използва Copilot на Nabla, за да си води бележки по време на онлайн медицински консултации. Това е разширение за Chrome, което слуша посещенията и събира необходимите подробности от записите. И ако преди воденето на бележки след уговорка отнемаше около 20 процента от продължителността на консултацията, сега отнема точно толкова време, колкото е необходимо за копиране и поставяне на резултатите от Copilot.

Оценка на творчество

Пол Гамловски, който пише кратки фантастични истории, споделя своя опит. „След като завърша 98% от историята, издавам командата на ChatGPT: „Обобщете значението или символиката на тази история, която написах. Споменете всеки обрат в сюжета. Помислете за смисъла на историята. Анализирайте колко добре се чете историята от средния читател по отношение на граматика и структура. Проверете дали заглавието отговаря на историята“. Според Пол, ако ChatGPT пропуска изречение или пасаж, това му казва, че много читатели също ще ги пропуснат. И той опитва отново: „Така че просто коригирам няколко думи или фрази, карам го да анализира отново и той разбира всичко. Това не нарушава сюжета, защото все още пиша по символичен маниер. Но ми помага да разбера какво един бъдещ читател може да улови или да пропусне."

Учене на китайски

„Моят учител по китайски всъщност ми препоръча да използвам ChatGPT за допълнително обучение“, казва Джейсън Фанг, аспирант в областта на науките за данните. „ChatGPT обикновено пише по-леко от мен.“

Джейсън пише параграф на китайски и след това моли ChatGPT да приведе неговата работа в ред. В други случаи той моли ChatGPT първо да напише абзац, след което препрочита абзаца, търсейки предложените фрази или структури на изречения, и след това сам пише по-нататък.

Създаване на приложение

„Чудех се дали мога да направя бутон на моя компютър, който, когато щракна върху него, автоматично ще представи конспект на даден текст“, казва Итън Молик, професор в Университета на Пенсилвания. - Попитах: "Можете ли да направите това?" И GPT-4 каза: „Разбира се! Ето програмата Python. Приложих всичко, което той ми даде. Сега имам бутон на компютъра за конспекти и обобщаване на документи. И впрочем, аз не мога да пиша програми."

Нови пъзели и главоблъсканици

Даниел Тейт, разработчик на логически игри, играел судоку и малко се отегчил. Хрумна му, че ChatGPT може да има някои идеи за нова игра. Затова той попита: „Можете ли да създадете за мен игра, подобна на судоку ?“ „Някои добри идеи за пъзели се появиха веднага“, казва той. „Избрах един, който ми хареса.“ И тогава му хрумнала идеята за приложение. Той изпрати идеята на ChatGPT: „И след няколко секунди имах приложение за пъзел.“ Той дори позволи на изкуствения интелект да измисли име за него: „Samplete“.

Формули за белтъчен синтез

Изкуственият белтъчен синтез е основно научно направление. В миналото хората са успели да създадат инсулинови аналози за диабетици и имунни клетки, които се борят с рака. Преди две години изследователите успяха успешно да използват изкуствен интелект, за да пресъздадат структурата на белтъка. А това е доста трудно. За да се създаде нова белтъчна структура, е необходимо да се определи как последователността от аминокиселини ще се огъне в крайната молекулярна структура, за да се разбере как белтъкът функционира в реалния живот. „Преди трябваше да начертаем диаграма на това как трябва да изглежда един нов белтък“, спомня си Крис Норн, изследовател от Университета във Вашингтон, „и след това прекарахме много време на компютъра, за да изградим модели и рядко тези примерите са работили.” Сега изкуственият интелект може да го направи. Наскоро той беше използван за създаване на генериращ светлинен белтък като светулките. Други изследователи са използвали ИИ, за да намерят ваксина срещу малария и да изследват болестта на Паркинсон. „Можем да проверим толкова много хипотези за един ден", казва Крис. „Мога да имам обща представа, мога да имам ясна картина на определена структура, но няма да запомня всички структури на белтък. Но алгоритмите ги помнят. Те проучиха всички и обобщиха правилата за сглобяване на нови белтъчни конструкции. Просто е невероятно."

Болести по бананите

Банановите палми могат да умрат по различни причини, от инфекция на листата, наречена ксантомонада, до вируса на банановата гроздова болест. Но фермерите, отговорни за производството на повече от 100 милиона тона банани годишно, не знаят как правилно да идентифицират тези болести. Tumaini е ИИ- приложение, което разпознава и диагностицира заболявания по бананови растения. „Класифицирането на болестите е много трудно“, обяснява Майкъл Селварадж, старши изследовател в Международния център за тропическо земеделие. Той предостави на програмата за изкуствен интелект почти 20 000 снимки на всички видове бананови растения: болни, здрави, млади и стари. Фермерите в Индия, Латинска Америка и Африка вече могат да използват неговото приложение Tumaini, за да правят снимки на своите култури и да поставят правилна диагноза.

Източник: New York Times

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ