5 признака, че се справяме добре с парите

5 признака, че се справяме добре с парите

5 признака, че се справяме добре с парите

Забързани в преследване на нашите цели, ние не винаги осъзнаваме какъв дълъг път сме изминали и какво вече сме постигнали. Всяка година аз си правя равносметка за напредъка по отношение на моите лични финанси и сега ще ви поканя да го направим заедно. В тази статия ще ви представя 5 постижения, с които трябва да се гордеем, ако вече са в миналото ни. Ако все още не са, ще имаме отправна точка за следващите 12 месеца.

  1. Нямаме кредити и други задължения

Това е идеалният вариант да нямаме никакви заеми, но не е нужно да чакаме момента, когато ще изплатим и последната вноска, за да празнуваме. Дори да погасим само един потребителски кредит или кредитна карта, това е голямо постижение, достойно за уважение. Това ще ни мотивира да побързаме с изплащането и на останалите ни задължения.

Ако все още голяма част от месечните ни доходи отиват за изплащането на кредити, е добре да променим подхода си. При дългосрочни заеми, две или три допълнителни месечни вноски на година ще съкратят драстично срока и общите разходи за лихви по тях. Това е така, защото в началото голяма част от вноската е лихвено плащане.

Аргументите в полза на живота без кредити са доста, но най-важният от тях е, че ще ни остават повече свободни средства, които да инвестираме и да отиват за финансиране на нашите цели. Не трябва да пренебрегваме и психологическите ефекти от дълговете. Според изследване на Northwestern University, хората с висока кредитна задлъжнялост имат по-високо ниво на стрес и са по-податливи на депресивни състояния.

  1. Не живеем от заплата до заплата

Това е голямо постижение, дори за хора с добри доходи. Според различни проучвания от последните години у нас, около 78% от българите живеят от заплата до заплата и нямат заделени пари. Всичко това е на фона на постоянно увеличаващите се заплати в България и намаляване на безработицата. Основните причини са ясни – кредити и липса на дисциплина и месечно бюджетиране на разходите. И ако за хората с ниски доходи, това е оправдано донякъде, то за служители със заплати от 2,000 лева и нагоре, е въпрос на ментална нагласа.

Попаднеш ли веднъж в омагьосаната въртележка (по-високи доходи, които водят до по-високи разходи), излизането от нея е трудно. Като градска легенда се разказва историята как млад IT специалист си е купил папагалче за 3,000 лева с първата си заплата, но и аз съм имал подобни случаи в моята практика. Ако не се погрижим да спестим някакви пари, да ги инвестираме и да си осигурим поне още един източник на доходи, в един момент ще попаднем в трудна ситуация. Хубавото е, че все повече хора осъзнават в какво положение се намират и търсят начин, за да излязат от него.

  1. Имаме поне един истински актив, който ни носи допълнителни доходи

Колко е рисково да имаме само един източник на доходи, който зависи от други хора (като заплата или пенсия) е ясно за всички. В миналото депозитите бяха добра инвестиция, като в някои години осигуряваха между 6% и 8% на своите притежатели. За съжаление, сега лихвите са близки до нула и по-скоро губим пари от тях (от инфлация и банкови такси), вместо да ни осигуряват допълнителен източник на доходи. Добра алтернатива са вложенията във взаимни фондове, които могат да ни донесат между 5% и 10% на година, което при инвестиция от 10,000 лева е между 500 и 1,000 лева. Не е много, но при 50,000 лева, сумата може да достигне 5,000 лева, което вече е доста по-добре.

Ако вложим малко повече време и усилия в някоя дейност, тя може да осигури допълнителен източник на доходи, който в един момент може да се изравни (или надмине) основния ни. Ние продаваме 8 часа от нашето време всеки ден на работодателя ни и не е трудно да вложим още 2 или 3 продуктивни часа, за да създадем стока или услуга, която да продадем на добра цена.

  1. Имаме финансово планиране

Ние всеки ден правим десетки планове – как ще стигнем до работа, как ще изпълним служебните си задачи, къде ще ходим през уикенда, как ще прекараме лятната си отпуска и много други. От всички тези задачи и тяхното изпълнение, често не ни остава време да помислим за средството, което ни осигурява този стандарт на живот, а именно парите. По мои наблюдения, единственият план на повечето хора е просто да работят докато могат и после държавата да се погрижи за тях. Този „план“ е свързан с много неизвестни, външни фактори и възможност за провал.

Това, което може да направим е да създадем собствен план, в които ние да сме движещата сила и повече неща да зависят от нас. Може да започнем с месечния бюджет и неговото изпълнение, спестяване на част от доходите, инвестирането им в истински активи, защита от рискове (авариен фонд и застраховане) и дългосрочно пенсионно планиране. Дори нещо в този план да се промени, ние ще знаем на къде да поемем и възможностите ще са в нашите ръце, а не в ръцете на други хора.

  1. Имаме висока финансова грамотност

Ние сме професионалисти в нашата основна работа, нали? Имаме добра теоретична подготовка, разбираме термините и текста в различните документи, притежаваме опит в сферата, правили сме го стотици пъти, знаем подводните камъни и резултатите при всяко наше решение, знаем как да действаме (ако нещо се обърка), разбираме кога някой срещу нас ни говори безсмислени неща и знаем кога и от кой да потърсим помощ, ако не може да се справим с дадена задача.

Всичко това важи с пълна сила и за финансовата грамотност. От това да „разчетем“ какво пише в нашия фиш за заплата (и да знаем всяко число в него какво означава и дали не е допусната някаква грешка), през разумното месечно бюджетиране на разходите, заделянето на част от доходите, инвестирането и финансовото планиране, до вземането на важни финансови решения (като покупка на жилище, промяна на работно място, раждането на дете и други) – всичко това е свързано с управлението на нашите пари.

Дали разбираме всичко написано в един договор за кредит и дали знаем към кого да се обърнем, ако това не е така – това също е част от финансовата грамотност. Не по-малко важно е да преценяваме дали дадено предложение не е опит за измама или заобикаляне на законите.

За щастие, ние като хора имаме уникална способност – да се учим и развиваме в различни сфери, независимо дали сме на 5 или на 55 години. Във века на информацията и комуникацията това е още по-лесно. Добро начало са моите статии за лични финанси в Мениджър Нюз, както и тези на останалите колеги, които пишат по темата.

Това бяха 5 признака, че се оправяме добре с парите и с които може да се гордеем. Дори да не сме ги постигнали, този кратък списък е добро начало и насока за действие.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ