Действията на китайските регулатори са част от плана на Пекин да превърне страната в технологична суперсила

Действията на китайските регулатори са част от плана на Пекин да превърне страната в технологична суперсила

Последните действия на китайските регулатори срещу големите технологични гиганти са част от стремежа на Пекин да превърне страната в технологична суперсила, заяви експерт пред Си Ен Би Си.

Подобно на САЩ и Европейският съюз, Китай полага огромни усилия в посока намирането на най-добрия начин за регулиране на технологичния сектор в най-различни области, от защитата на данните до злоупотреби с монопол. През последните години китайските технологични компании нараснаха със светкавично темпо, до голяма степен необременени от регулации, като днес те са сред най-големите в света.

На този фон бяха приети нови закони и предложени такива, които са в процес на разработка, за регулиране на сектора.

През ноември Китайската централна банка и други регулатори представиха нови правила за т.нар микрокредитиране, сред които капиталови изисквания за технологичните фирми, които предлагат заеми.

Месец по-рано Китай представи законопроект за защита на личните данни, целящ да регулира начина, по който технологичните компании използват данните на своите потребители.

Държавната администрация за регулиране на пазара (SAMR) също представи законопроект срещу монополните практики на интернет платформите. Миналият месец администрацията започна разследване срещу технологичния гигант Alibaba за монополни практики.

Всички тези регулации са част от плана на Китай да се превърне във водеща глобална технологична сила, смята Кендра Шейфър, партньор в базираната в Пекин изследователска фирма Trivium China.

„Зад всички тези разпоредби се крие разбирането на Пекин, че ако страната иска да се превърне в технологична суперсила, тя трябва първо да положи стабилна регулаторна основа“, коментира тя пред Си Ен Би Си.

 „Тя трябва да положи основа за начина, по който да бъде регулирана дейността на компаниите, но също така и основа по отношение на данните. Всъщност регулацията на данните е най-важната. Това са основи за изграждането на рамка или трамплин, който да позволи на Китай да се развива и да върви напред с по-бързо темпо“, добави Шейфър.

В последно време Пекин за по-твърда позиция по отношение на технологичните компании. През ноември регулаторите блокираха първичното публично предлагане на финтех компанията Ant Group, която е 33% собственост на Alibaba. Фирмата може дори да бъде принудена да продаде миноритетните си дялове в бизнеси, свързани с банковия сектор. Миналият месец Alibaba и други две фирми за това, че не са обявили предишни придобивания съгласно антитръстовите разпоредби на държавата.

Всичко това обаче не означава, че Пекин действа в опозиция на своите технологични шампиони, смята Емили де Бруир, съосновател на консултантската компания Horizon Advisory.

„Тези мултинационални технологични компании са силата, която Китай използва за разширяването на своята стратегия за информация и технологични стандарти. Това няма да се промени. Пекин няма да погне големите си технологични компании по начина, по който изглежда че Вашингтон ще го направи“, коментира тя.

„Пекин обаче ще гарантира, че големите технологични компании ще действат съгласно неговите правила и разпоредби, ще бъдат свързани с неговите платформи и ще обслужват неговите стратегии“, добавя де Бруир.

Американските и европейските технологични регулации

Китай не е единствената страна, която предприема мерки за реформа на технологичните регулации. В това отношение Европейският съюз има може би най-агресивният подход в света. Приетият през 2016 г. Общ регламент относно защитата на данните (GDPR) цели да внесе повече яснота и регулация в начина, по който данните на потребителите се обработват.

През декември ЕС представи нови закони за дигиталните пазари и за дигиталните услуги, с които се надява да засилването на контрола върху поведението на технологичните гиганти в редица области.

САЩ все още не са предприели подобни мерки в областта на личните данни.

„В Съединените щати все още не разполагаме с добра регулация в областта на данните. Нямаме тези основи и фундаментални принципи, на които да се осланя регулацията, не само по отношение на местните компании, но и на чуждестранните“, коментира Шейфър.

„Смята, че липсата на ясна политика по отношение на данните е една от причините за този хаотичен подход по отношение на регулацията на китайски технологични приложения, като например TikTok, и атаките срещу конкретни китайски компании“, добавя тя.

 

Превод и редакция: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ