Федералният резерв готви промяната

Федералният резерв готви промяната

Американският долар изживя момента на първото истинско съмнение сред инвеститорите, породено от коментарите на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл. Щатската валута загуби позиции най-вече спрямо еврото и почти не реагира по отношение на японската йена, когато централен банкер номер едно на САЩ промени нагласите към лихвената политика. Еврото се качи с един цент, защото Пауъл вече определя лихвените нива като неутрални, нещо което дава сигнал за пауза в повишаването им.

Другата съществена промяна е намерението на централните банкери да не дават достатъчно ясна насока за пазарите по отношение на лихвените промени. Изявлението на Пауъл последва много негативните коментари към политиката на Федералния резерв и конкретно към председателя на институцията от американския президент Доналд Тръмп. Конфликтът между тях се изостри след спада на фондовия пазар и признаците на икономическо забавяне, които в голяма степен повлияха и на резултатите на изборите в началото на ноември.

Пауъл вече призна, че американската икономика расте с по-бавни темпове и среща някои сериозни трудности. Като например с пазара на имоти, който продължава да пада и данните за тази седмица потвърдиха по-слабите резултати в продажбите на жилища поради растящите лихви по ипотеките. Интересното е, че Пауъл направи коментарите веднага след изявлението на Тръмп, че не е доволен от избора си на председател на Федералния резерв.

Останалите банкери имат подобни притеснения за щатската икономика, но стенограмата им от последното заседание преди две седмици показа, че промяната им не е толкова голяма. Това означава, че натискът на Тръмп започва да тежи на банкерите и вероятно ще промени политиката им много скоро. И от там идва загубата на долара, която верояно ще маркира и най-високите стойности на тази валута през тази година

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ