Моите топ 3 принципа в управлението на личните ми финанси

Моите топ 3 принципа в управлението на личните ми финанси

Моите топ 3 принципа в управлението на личните ми финанси

Всеки от нас има своите разбирания и принципи, които спазва в живота си. Именно те правят едни хора успешни, а други обричат на посредственост. Управлението на личните финанси не прави изключение. Аз се стремя да следвам прости правила, които да направляват моите действия и да ми помагат във всякакви ситуации. Преминах през много периоди, лутах се между всякакви учения, доверявах се на различни хора, така че вече намерих онези късчета мъдрост, които ми помагат да увеличавам богатството си всеки ден. В тази статия ще ви представя 3-те основни принципи за парите, върху които изграждам живота си.

  1. Пълна отговорност за действията ми

Звучи лесно за изпълнение, но не е така. Когато сме спечелили някоя игра или сме направили успешна инвестиция, е нормално да си кажем, че сами сме го постигнали (дори да не е така). Много е изкушаващо обаче, когато сме загубили, да обвиняваме другите за нашия неуспех. Виждал съм го хиляди пъти, а и ми се е случвало нееднократно. Работя усилено през последните години, за да изкореня този вреден навик от моето съзнание, но процесът е бавен и труден.

Защо да поемем отговорност за действията ми е важно за мен? По една много проста и практична причина – няма никаква полза, ако обвинявам държавата, родителите ми, половинката ми, бизнес партньорите ми или някой друг за моите загуби. Ако нещата се оправяха с оплакване, щях да го правя по цял ден, но не става така.

Какво ми помага, ако постоянно повтарям, че живеем в „най-бедната страна от ЕС“, има корупция навсякъде, по улиците има дупки и цените непрекъснато се вдигат? Нищо. Просто се превръщам в поредния мрънкач и се надявам хората да ме съжаляват. Това не е моето „нещо“. Това не съм аз. Ако нещо не ми харесва, опитвам се да го променя, да се приспособя или търся друг изход от ситуацията.

Много хора идват при мен и ми казват „Аз инвестирах по съвет на мой приятел (колега, съсед, служител на финансова институция или „даваха реклама по телевизията“), но си загубих парите. Как може така да ме излъжат?!?“ или „Държавата е виновна, че фалира тази банка (застраховател)“. Оказва се, че това е поредния път, когато човекът е „измамен“ от някой друг. И това ще се случва и в бъдеще, ако не поеме отговорност за действията си и търси поредния „спасител“, който ще му посочи верния път, а след това ще го ругае, че си е загубил парите. 2.Личните финанси …са лични

Вторият основен принцип, който спазвам при управлението на моите пари, е да правя нещата по моя начин и спрямо моите разбирания за живота и финансите. Не вярвам в универсалните съвети, които могат да се приложат от хиляди хора и те да постигнат успех. Във всяка област от нашия живот, около 5% са успешни хора, а тези на топ ниво са под 1% (а в някои случаи и под 0.1%). Всеки от нас има своите силни страни и слабости, и се намира в уникална ситуация, която е различна от тази на всички останали.

Не отричам, че има общи правила в личните финанси като „Харчи по-малко, отколкото получаваш“, „Създай авариен фонд“ и други, но те не могат (а и не трябва) да се прилагат безрезервно. Безотговорно е и да се дават такива съвети, освен на лична среща, когато си се запознал с конкретната ситуация. Дори тогава, окончателното решение трябва да се вземе от съответния човек, който ще носи последствията от него.

По всички тези причини, аз правя нещата по моя начин и управлявам лично финансите си. Разбира се, уча са от много хора, но не пренебрегвам принципите си, само защото нещо е модерно или някой друг ми го е казал. Например, аз инвестирам само в неща, които разбирам и не правя изключение от това. Всичко останало е близо до хазарта, а аз не искам случайности да определят моята съдба (късметът е важен, но той помага на подготвените и прави черен живота на тези, които разчитат само на него).

Спазвайки този принцип, се стремя да правя само това, което ми доставя удоволствие. Не съм от тези, които трябва да постигнат нещо на всяка цена. Парите са само средство и богатството не е самоцел. Това да се чувствам добре и да съм щастлив е преди всичко останало.

3. Бързо, лесно и вкусно …е само в рекламите

Този принцип е свързан с предишните два. Аз съм почитател на постепенното и устойчиво увеличение на богатството, което расте заедно с моите способности да го управлявам. За мен, успехът в личните финанси не е отделно събитие като печеливша сделка или постигната висока годишна доходност, а дълъг процес на развитие. Знам, че повечето хора се впечатляват от отделни еднократни „удари“ като „Иван Петров продаде стартъп-а си и стана милионер“, „Георги Загорчев спечели от народната лотария“ или „Петър Караживков спечели 3 милиона от продажбата на парцел в София“.

Медиите непрекъснато ни заливат с подобни събития и е нормално да очакваме някое от тях да ни се случи и да станем богати за един ден. За съжаление (или за щастие), много рядко едно нещо се случва, без преди това да е имало цял един процес, който да е довел до него. И аз преди вярвах, че има чудеса и хората стават успешни за кратък период от време. Подсъзнателно съм се надявал да е така, за да не се налага да отделям много време и усилия, а да стане лесно и бързо (ако е вкусно и не се качват килограми, още по-добре).

Аз вярвам (и досега не съм намерил доказателства за противното), че всеки успех е резултат от процес, през който е преминал съответния човек. Няма нищо наготово и дори да получим такъв подарък от съдбата, няма да го ценим по същия начин, както друг, който сме постигнали със собствените си сили. Знам, че всеки от нас тайно мечтае да стане богат или да е в добра физическа форма, но това да стане веднага с някакво чудодейно хапче или магическа пръчка. В бъдеще, сигурно ще е възможно, но засега добрата стара работа е единствения начин да го направим.

Това бяха моите 3 основни принципи, които спазвам в личните си финанси и те ми носят успех. Разбира се, конкретните тактики и стратегии за управление на парите се сменят, но не изневерявам на основните си ценности в живота. Ще се радвам да споделите и вашите.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ