Може ли нещо да спре услугите на чуждестранните правителства за Тръмп?

Може ли нещо да спре услугите на чуждестранните правителства за Тръмп?

Може ли нещо да спре услугите на чуждестранните правителства за Тръмп?

Може ли нещо да спре услугите на чуждестранните правителства за Тръмп?

Първо дойде новината, че китайска държавна компания се е съгласила да съдейства при изпълнението на индонезийски проект, който ще включва хотел и голф игрище с марката на Доналд Тръмп. След това, няколко дни по-късно, президентът съобщи в Туитър, че администрацията му ще облекчи санкциите срещу китайски производител на смартфони, обвинен в шпионаж. "Прекалено много загубени работни места", написа той в Туитър.

Блюстителите на морала и политическите му противници нарекоха събитията от миналата седмица очевиден опит на Тръмп да изтъргува облаги за собствения си бизнес в чужбина срещу промени в правителствената политика. Те предвиждаха, че ще се появи точно такава ситуация, когато магнатът от сектора на недвижимите имоти, който стана политик, отказа да се раздели с широките си бизнес интереси.

Пак те казват, че такива сделки ще станат вероятно нещо обичайно, без да има проверка от контролирания от републиканците Конгреса, съдебни дела, които могат да продължат с години и една общественост, която най-общо не се вълнува особено от неясната конституционна забрана за приемане на възнаграждения или някакви изгоди от чуждестранни правителства без одобрението на Конгреса.

"Това е проблем, който изглежда много технически и сложен, а и е трудно да се свърже с всекидневието," казва сенаторът демократ Ричард Блументал от Кънектикът, който оглавява иска по дело, свързано със забраната държавни служители да приемат възнаграждения от чуждестранни правителства. Делото е заведено от около 200 членове на Конгреса.

Когато обаче разясниш причината за тази конституционна забрана, а именно да се предотврати конфликт на интереси, така че президентът да действа само в интерес на САЩ, а не за личен интерес, тогава хората би трябвало да разберат, че приемането на такива услуги, подкопава приоритетите му, каза Блументал.

Такива притеснения преследват Тръмп, откакто пое президентския пост. Вашингтонският му хотел, който е съвсем близо до Белия дом, се превърна в магнит за чуждестранните правителства, които се опитват да окажат влияние върху администрацията му, включително групи, свързани с Кувейт, Бахрейн, Турция, Малайзия и Саудитска Арабия. Данъчната декларация на Тръмп миналата седмица показа, че хотелът има приходи миналата година на стойност 40 милиона долара. За да поуспокои притесненията за конфликт на интереси, Тръмп обеща да даде на финансовото министерство печалбата от чуждестранните нощувки в хотела си, възлизаща на 151 470 долара. Компанията му отказа да уточни как е изчислена тази сума.

Национално проучване на университета "Куинипек", публикувано през март, сочи, че 57% от американците са на мнение, че Тръмп е нечестен. В най-новото проучване на "Куинипек" от миналия месец работата на Тръмп получава одобрението на 41%, което отговаря на най-високата оценка за президентското му управление.

Шана Гадериън, политически психолог в Сиракузкия университет, казва, че хората, които обръщат внимание на политиката, са по-партийно настроени и често пренебрегват информацията, която според тях не отговаря на техните убеждения.

"До такава степен, че понеже харесвате тази администрация може да кажете, че просто така се прави бизнес. Това не е проблем", обяснява тя.

По същия начин преценката дали е имало взаимноизгодна размяна на услуги в китайско-индонезийската сделка зависи от това кого ще попитате.

Индонезийска компания MNC Land потвърди миналата седмица, че е наела подразделение на държавната китайска Metallurgical Corp. за изграждането на развлекателен парк в проекта за квартал Lido City край Джакарта. Три години по-рано MNC Land сключи сделка за Lido City, която включва хотел с марката на Тръмп, 400 луксозни вили и жилища, и голф игрище с 18 дупки.

MNC Land уточни, че Trump Organization "няма връзка" с развлекателния парк, който строи китайската компания. Индонезийската фирма посочи още, че информациите в медиите за заем за проекта на стойност 500 милиона долара, подкрепен от китайското правителство, не са верни.

Trump Organization не отговори на молбата за коментар.

Джеймс Шулц, бивш помощник юридически съветник на Тръмп в Белия дом, каза, че аргументът, че Тръмп нарушава забраната за получаване на изгоди от чуждестранни правителства просто защото край хотела му се строи развлекателен парк e "измислен".

Само 72 часа след обявяването на сделката Тръмп пусна съобщение в Туитър, което изглежда сериозна промяна в правителствената позиция във връзка с големия китайски производител на смартфони ZTE и чуждестранната външна политика на Тръмп под мотото "Америка на първо място".

Американското разузнаване предупреди за предполагаемите връзки на китайската компания с китайското правителство и възможното използване на фирмата за следене от разстояние. ZTE бе глобена през последните години за това, че е доставяла американски стоки на пет страни под ембарго, включително Северна Корея и Иран. Пентагонът забрани телефоните на ZTE в магазините във военните бази, тъй като устройството може да представлява риск за сигурността. Администрацията на Тръмп забрани за 7 години доставката на американски микрочипове и софтуер, които са в основата на повечето телекомуникационни устройства на ZTE.

Забраната се отрази особено тежко на ZTE и на нейните 75 000 служители, като компанията неотдавна обяви, че спира дейност.

Тръмп написа в Туитър, че работи с китайския президент за даването на възможност на големия китайски производител на смартфони да се върне бързо в бизнеса. "Прекалено много работни места в Китай се закриват. Министерството на търговията получи инструкции да действа!".

Дон Фокс, бивш главен юридически съветник в американската служба за правителствен морал каза, че китайците са знаели точно в какво инвестират със сделката в Индонезия. "Малко вероятно е президентът да не си е давал сметка за това, когато направи положителните коментари за ZTE," допълни той.

Три все още неприключили дела, които могат да се проточат с години, вероятно са ключът към решението дали една такава сделка, в допълнение към различните резервации на имоти на Тръмп от лобисти, чуждестранни правителства, корпоративни и политически групи, представлява вид възнаграждение. Адвокатите на президента оспорват.

Това е единственото ни истинско лекарство, казва Блументал за делата. "Може да изглежда като признак на отчаяние и инертност, но бащите основатели са ни дали този единствен лек. (...) Трябва ни съдия, за да нареди на президента да се подчини на закона," допълни той.

Тами Абдула, Асошиейтед прес

(БТА)

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ