Педро Санчес - политикът в перманентна предизборна кампания

Педро Санчес - политикът в перманентна предизборна кампания

Педро Санчес - политикът в перманентна предизборна кампания

Социалистът Педро Санчес, ръководител на досегашното правителство, ще се бори в неделя за пореден път за гласовете на испанците, надявайки се след години на кампания да спечели изборите и да продължи да управлява.

Допитванията предричат победа на Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП), но без абсолютно мнозинство, както стана и на 28 април тази година.

След вота тогава 47-годишният икономист се опита неуспешно да съчетае подкрепата на едни и гласуването с "въздържал се" на други, за да бъде утвърден от парламента, преди да се стигне до нови избори - четвъртите за четири години.

Сега Санчес, баща на две момичета, отново е в предизборна кампания. За пет години и половина той спечели два пъти вътрешнопартийни избори и участва три пъти в парламентарни избори, печелейки само последните.

Педро Санчес, роден на 29 февруари 1972 г. в Мадрид в семейство на предприемач и чиновничка, обаче е упорит.

Преди две години се смяташе, че с политическата му кариера е свършено, след като на изборите през 2015 и 2016 г. неговата партия регистрира най-лошите резултати в историята си.

Бившият баскетболист, висок 1,90 м, неизменно в костюм с безупречна кройка, дори се отказа от депутатското си място, за да не бъде длъжен да следва своята партия, която реши да остави консерватора Мариано Рахой да управлява начело на правителство на малцинството.

На 1 юни 2018 г. обаче Санчес пробва рискован ход и успя да свали от власт затъналия в корупционен скандал Рахой, обединявайки гласовете на левицата, баските и каталунските партии. Нестабилното мнозинство, което го подкрепи, в крайна сметка се разпадна през февруари, принуждавайки го свика изборите през април.

"Наръчник по упоритост"

Това беше само поредното сътресение в една бурна политическа кариера.

Общински съветник в Мадрид от 2004 до 2009 г., после депутат, Санчес е избран начело на социалистическата партия на първите първични избори в нейната история.

В обстановка на политическа парализа след парламентарните избори през декември 2015 г., спечелени от Мариано Рахой, той безуспешно се опитва да състави правителство с подкрепата на либералите от "Сиудаданос" и "Подемос".

След изборна загуба, по-тежка и от безпрецедентното поражение през 2016 г., той е изхвърлен от ръководството на партията.

През май 2017 г. обаче Санчес се завръща през парадния вход, след като в предизборната си кампания обикаля цяла Испания със своя личен автомобил, за да сплоти активистите, които впоследствие гласуват за възстановяването му начело на партията.

Той описва пътуването си, триумф на упорството, в книга, озаглавена "Наръчник по упоритост" - първата, издадена от действащ испански премиер.

Ексхумиране на Франко

Още със стъпването си в двореца Монклоа (премиерската резиденция в Мадрид), Санчес разбуни духовете, като назначи правителството с най-много жени министри в испанската история и се съгласи да приеме спасените от хуманитарния кораб "Аквариус" мигранти, които никой не искаше.

Поради невъзможността да накара парламента да приеме бюджет, той увеличи минималната работна заплата с 22 процента с указ.

Санчес води също продължителна съдебна битка срещу семейството на Франсиско Франко за ексхумирането на бившия диктатор от огромния му мавзолей (най-сетне станало факт през октомври). С това той се надява да укрепи позициите си сред левите избирателите, но предизвика възмущението на десницата, за която е "осквернител".

Каталунската криза го принуди да обърне курса. Той започна диалог с каталунските сепаратисти, който прекъсна с началото на съдебния процес срещу техните лидери за опита за отцепване на областта през 2017 г. След като осъждането им на 14 октомври предизвика бурни протести с над 600 ранени, Санчес втвърди тона.

Обвиняван от десницата в слабост пред сепаратистите, той си постави за цел да сложи край на "сектантското употреба" на регионалната обществена телевизия ТВ3 от каталунското правителство и прие наредба-закон за борба срещу активистите им в интернет.

 

Алваро Вилялобос от Франс прес / БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ