Коментари

Байдън гони "рекорд" по спад на рейтинга си като президент

Байдън гони "рекорд" по спад на рейтинга си като президент

Нова национална анкета на университета Куинипиак има лоши новини за американския президент Джо Байдън – рейтингът на одобрение за работата му на поста е спаднал до 36%, само няколко месеца след встъпването му в длъжност.

Това е най-ниската цифра за държавния глава в проучването от началото на мандата му и е част от продължаващия с месеци спад. Проучване на CNN посочва, че средната стойност от последните пет национални анкети дават 44% одобрение за Байдън.

Проучване на медийната компания RealClearPolitics показва, че средното му одобрение е малко над 41%. Уебсайтът за социологически проучвания 538 пък дава на президента средно 42.5% одобрение.

Тези данни подсказват, че няма реален дебат, че американската общественост не гледа на Байдън с много добри очи. Въпросът, който демократите трябва да си задават, е дали ще се влоши още и ако да, колко по-зле може да бъде, смята анализаторът Крис Цилица от CNN.

Отговорът, съдейки от най-новите събития, е, че Байдън е близо до възможно най-ниската си точка.

Най-лошият рейтинг, който предшественикът му Доналд Тръмп някога е отбелязвал, по данни на „Галъп“ е 37% през януари 2019 година. Най-ниската точка на Барак Обама е 40% през август 2011 година (това число той достигна и няколко пъти в началото на 2014-а).

Тези цифри предполагат, че почти без значение какво се случва, рейтингът на одобрение на Байдън е малко вероятно да падне много под това, което е в момента.

Кошмарният сценарий за Байдън и неговата партия е президентството на Джордж У. Буш, чийто рейтинг падна до 25% в разгара на световната финансова криза през октомври 2008 година. Това обаче се случва в различно време – Буш беше на три месеца от края на втория си мандат (и то след два междинни избора), докато Байдън е на по-малко от година от първия си такъв и все още не е минал междинните избори, които обичайно се провеждат в средата на мандата.

Проблемът за Байдън и за неговата партия е, че дори сега да се приближава то ниската точка, трябва да започне да се възстановява, и то бързо.

Исторически, загубата на места за президентската партия при междинни избори, когато рейтингът на одобрение на президента е по-малък от 50%, достига около 30 човека – промяна, която би дала на републиканците не само мнозинство в Камарата на представителите, но и удобна разлика, която да им позволи да управляват.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ