Коментари

Сагата GameStop: Кой печели и кой губи?

Сагата GameStop: Кой печели и кой губи?

Сагата GameStop: Кой печели и кой губи?

През последните дни финансовите пазари бяха разтърсени от борбата за надмощие между инвеститорите на дребно и професионалистите на Уолстрийт, в резултат на която акциите на търговеца на видео игри GameStop поскъпнаха рязко.

Много големи хедж фондове скъсяват акциите на GameStop, смятайки компанията за губещ залог. От форума Wallstreetbets в социалната мрежа Reddit обаче решиха да предприемат мащабна акция срещу продавачите на късо, купувайки масово книжа на компанията, която през последните години е в доста трудно положение.

Кой обаче печели и кой губи в тази битка, питат от Би Би Си.

Търговците от Reddit

GameStop е традиционна верига за продажба на видео игри, която от дълго време е на загуба, тъй като все повече хора поръчват тези продукти онлайн от търговци като Amazon или пък купуват дигитални копия на игрите директно от сайтовете на Sony, Microsoft и Nintendo. В края на декември акциите на компанията се продаваха за 20 долара, докато в края на търговията в петък те достигнаха ниво от 325 долара.

Този скок се приписва на концентрираните усилия независими търговци, които разменят съвети в социалните мрежи и се възползват от възможността да окажат натиск на хедж фондовете от Уолстрийт, които залагат на поевтиняване акциите на  GameStop и съответно трябва да купят книжа на компанията, за да покрият загубите си, ако акциите поскъпнат повече от очакваното. Това поражда цикъл на купуване и дава шанс на малките инвеститори да спечелят пари.

Акцията на инвеститорите на дребно бързо придоби глобална популярност, давайки тласък на търговията с книжа по цял свят - от Бразилия през Обединеното Кралство и до Малайзия.

Форумите в социалните мрежи, където търговците аматьори дискутират следващите си действия, са пълни със снимки на техните залози, като в някои случаи сравнително малки инвестиции са се превърнали в позиции на стойност милиони долари.

За повечето от инвеститорите на дребно тези печалби са само на хартия и в крайна сметка могат да се превърнат в гигантски загуби, ако акциите на компаниите, подкрепяни от форумите, се сринат.

След силно волатилна търговия в четвъртък някои платформи за търговия, сред които Robinhood, ограничиха покупките на книжата на GameStop и на другите таргетирани компании, което доведе до спад на тяхната цена. Някои търговци изразиха притесненията си относно потенциалните загуби, пред които са изправени, докато други призоваха хората да не се поддават на паниката и да не продават акциите си, защото това би довело до рязък срив на цената.

В петъчната търговия акциите на GameStop поскъпнаха с 68% до 325 долара за акция, въпреки че пазарът като цяло се оцвети в червено. Ако обаче цените паднат, хората, които се включиха по късно в надпреварата, ще бъдат ужилени.

Уолстрийт

GameStop манията е довела до сериозни загуби за някои големи хедж фондове, включително Point72. Фондът се управлява от милиардерът Стивън Коен, който е собственик на бейзбол отбора Ню Йорк Метс. Първият му хедж фонд SAC Capital се призна за виновен в търговия с вътрешна информация и затвори врати.

Някои от загубите от тази седмица идват от факта, че парите на Point72 са управлявани от хедж фонда Melvin Capital, основан от звездния портфейлен мениджър Гейб Плоткин от SAC. Melvin бе направил голям залог Gamestop и бе принуден да се оттегли от търговията.

Вестник „Уолстрийт джърнъл“ съобщи, позовавайки се на запознати източници, че Melvin Capital е регистрирал загуби от 53% от инвестициите си през този месец.

Сред засегнатите фирми са и Maplelane Capital и DI Capital, като други популярни къси продавачи заявиха, че те и техните семейства са били обект на тормоз и заплахи.

Анализаторите смятат, че натискът върху хедж фондовете е една от причините за спадовете на американските борси през последните дни, тъй като фирмите продават инвестициите си за да покрият загубите си.

Не всички на Уолстрийт обаче са на загуба. Много професионални инвеститори се възползват от битката между аматьорите и продавачите на къси позиции, като повечето от тях очакват акциите на GameStop да се сринат.

Инвестиционните гигант Fidelity и BlackRock, които притежават повече от 10% от акциите на GameStop, са сред основните бенефициенти на поскъпването. Мениджъри в компании, които са предпочитани от дневните търговци, като например BlackBerry, също спечелиха от продажбата на акции на своите акции.

Това създава възможности за най-различни типове компании. Например, частната инвестиционна компания Silver Lake Group, която беше дала заем AMC Entertainment, преобразува своите облигации в акции след скока на цената – размяна, която им донесе стотици милиони долари.

Случващото се обаче може да създаде проблеми във Вашингтон, където спечелилите наскоро мнозинство в Конгреса на САЩ вече предложиха повишение на данъците върху хедж фондовете.

Сенатор Елизабет Уорън, която подкрепя по-силната регулация на пазара, заяви, че настоящата ситуация трябва да бъде разследвана по-широко, визирайки и двете страни на битката. Тя допълни, че ситуацията може да бъде сигнал за изкривяване на пазара, което може да изложи на риск цялата икономика.

Случаят "Robinhood"

Регулаторите от доста време следят изкъсо дейността на приложението за продажба и покупка на акции  Robinhood, чиято популярност нарасна значително по време на пандемията.

Компанията от Силициевата долина, която печели пари отчасти от таксите, начислявани на фондовете на Уолстрийт, които изпълняват клиентски нареждания, е обвинена, че ухажва неопитни инвеститори и ги насърчава да търгуват често и да поемат рискови стратегии, дори когато това е срещу интереса на техните потребители.

Случващото се в момента постави под лупа всички дейности на компанията.

Тя стана обект на критики както от страна на потребителите, така и на конгресмени, след като ограничи търговията на акциите на Gamestop и на редица други компании заради високата пазарна волатилност и рисковете.

Миналата Robinhood набра над 1 млрд. долара от съществуващи инвеститори и се подсигури с банкови кредитни линии на фона на въпросите притесненията, че тя може да не издържи на натиска, предизвикан от манията по GameStop.

Gamestop, AMC Entertainment и другите

Много от компаниите, чиито акции станаха обект на масово купуване от дневните търговци в битката с късите продавачи, станаха известни под псевдонима „акциите на носталгията по 90-те годни“. Това са фирми, чиято дейност е под въпрос на фона на световното технологично развитие, включително физическите магазини за продажба на игри и кината. Пандемията ускори допълнително съществуващите вече тенденции.

Основаната през 1996 г. GameStop която има 5000 магазина в САЩ, Канада, Австралия и другаде, отчете 30-процентов спад на печалбите през първите девет месеца на 2020 г.

AMC Entertainment, която е собственик на кината Odeon Cinemas, предупреди миналия месец, че е на път да остане без пари.

 Някои от тези компании се възползваха от създалата се възможност, за да олекотят финансовото напрежение, под което са поставени.

AMC например събра над 300 млн. долара чрез продажба на акции тази седмица и заяви, че проучва допълнителни оферти. Авиопревозвачът American Airlines съобщи, че също планира да продаде свои акции.

Каквото и обаче да се случи на финансовите пазари през идните дни и седмици, предизвикателствата пред тези компании в реалния свят няма да изчезнат.

Превод и редакция: Георги Георгиев

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ