Коментари

При победа на Льо Пен: Шокът за пазарите ще бъде като след референдума за Брекзит

При победа на Льо Пен: Шокът за пазарите ще бъде като след референдума за Брекзит

Всички социологически проучвания показват, че френският президент Еманюел Макрон вероятно ще спечели втори мандат на балотажа в неделя. Но от банковия гигант Citigroup Inc. до дружество за управление на активи Amundi SA, все повече експерти предупреждават, че пазарите подценяват риска от изненадваща победа на Марин Льо Пен на втория тур на президентските избори, пиша Блумбърг.

Ако националистката Марин Льо Пен спечели вота в неделя, европейските акции вероятно ще се тръгнат надолу в понеделник, доходността по френските облигации вероятно ще падне под тази на германските ценни книжа, а еврото ще се търгува при паритет с долара през следващите месеци, прогнозират инвеститори и стратези.

Пълните последици от победата на Льо Пен няма да станат преди изборите за парламент през юни, когато ще стане ясно дали предложенията на крайнодясната кандидатка ще намерят по-широка подкрепа.

Осреднените резултати от социологическите прочувания в страната дават 55,7% подкрепа за Макрон срещу 44,3% Льо Пен преди днешният ключов телевизионен дебат между двамата. Макар и разликата да е повече от 10%, инвеститорите се страхуват от повторение на 2016 г., когато популистките нагласи надделяха в гласуването на референдума за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз и президентския вот в САЩ, спечелен от Доналд Тръмп.

„Това ще бъде ужасен ден за пазарите“, коментира Ерик Хасид, трейдър в Aurel BGC в Париж. „Все още мисля, че Макрон ще спечели, но проучванията на общественото мнение, които идват след президентския дебат, ще бъдат от решаващо значение. Няма да е първият случай на изненадващ резултат. Същото стана и с Брекзит“, добави той.

Банките и мениджърите на фондове препоръчват различни стратегии за хеджиране срещу евентуална победа на Льо Пен. Citigroup, която оценява на 65% вероятността Макрон да спечели втори мандат, препоръча във вторник инвеститорите да продават осемгодишни френски държавни облигации, и купуват еквивалентните австрийски ценни книжа. От Amundi са „по-предпазливи“ по отношение на европейските акции и еврото, предпочитайки вместо това евтини акции и книжа на доказани американски компании.

Стефан Моние, главен инвестиционен директор в мениджъра на активи Lombard Odier, съветва инвеститорите, притеснени от печалбата на Льо Пен, да намалят своите активи в евро в полза на долара.

Водещия борсов индекс на Лондонска фондова борса FTSE 100 се понижи с 5,6% в рамките на два дни след референдума за Брекзит, докато общият европейски индекс STOXX 600 загуби 11% от стойността си.

Вероятно победата на Льо Пен би била още по-голям шок за инвеститорите, тъй като социологическите проучвания показват по-голяма преднина за Макрон, отколкото за вота за оставане в ЕС преди референдума за Брекзит през 2016 г.

„Ще има „черен понеделник“ на фондовия пазар, ако Льо Пен спечели, като STOXX 600 вероятно ще падне с 6%, а френският индекс CAC 40 ще потъне с по-голям процент“, заяви Людовик Лабал, мениджър на фонда Strategic Europe Quality Fund в Eric Sturdza Investments .

В бележка в сряда стратезите на Barclays Plc, водени от Еманюел Ko, написаха, че очакват поне 5% спад на пазарите на акции в случай на победа на Льо Пен, но не виждат причина за паника в момента.

Макар че Льо Пен вече не говори за Фрекзит, тя призова за референдум за преразглеждане на конституцията, за да бъдат въведени промени, които да направят така, че европейското законодателство няма върховенство над френското. Тя също така иска да възстанови постоянния граничен контрол в Шенгенската зона и да намали приноса на Франция в бюджета на ЕС“

Тези мерки биха обърнали постигнатия от Макрон напредък за по-голяма европейска интеграция, оказвайки въздействие върху облигациите на по-зле представящите се страни в ЕС като Италия, посочват от  Citigroup. Резултатът също така ще подкопае други проевропейски лидери, като Марио Драги от Италия, каза Фредерик Дюкрозе, стратег в Pictet Wealth Management.

„Това би било огромен психологически шок за хората от моето поколение и по-възрастните“, каза 41-годишният Дюкрозе, който гласува през 2002 г., когато Жак Ширак победи бащата на Льо Пен на втория тур. „Макрон е може би най-проевропейският и най-опитният лидер в Европа – така че какво би означавало това за Драги? Какво би означавало това за останалата част от Европа?", пита той.

Като се има предвид, че Льо Пен ще трябва да спечели парламентарно мнозинство през юни, за да реализира изцяло своите политики, търговците на валута трябва да се фокусират върху други двигатели за еврото, като например затягане на паричната политика, каза Лий Хардман, валутен анализатор за MUFG Bank .

„На пазара може да има прекомерна реакция при изненадващата победа за Льо Пен, но всъщност реалността може да не е толкова лоша, колкото първоначално се опасявахме“, каза той, като добави, че еврото може първоначално да отслабне с 3% до 5% при подобен резултат

Независимо от резултатите от гласуването в неделя, пазарната волатилност може да продължи парламентарните избори през юни.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ