Коментари

Уолстрийт с най-силния ръст за годината

Уолстрийт с най-силния ръст за годината

Американският пазар отчете най-силната си седмица за тази година, след като основните индекси се покачиха с около 5%. Централните банкери се проявиха като спасите на фондовия пазар с коментари още в началото на седмицата за необходимостта от монетарни стимули и намаление на лихвите. Това доведе до рязък обрат в движението на цените и до покупки на акции. Оборотът с щатски книжа не се оказа много висок, както може да се очаква по време на сериозни притеснения за търговската война на Тръмп.

Икономическите новини също подкрепиха очакванията за финансови стимули от Федералния резерв, а президентът на ЕЦБ Марио Драги също прозвуча в полза на подкрепяща пазарите политика след заседанието за лихвите в еврозоната. Покачването на акциите в Европа се оказа два пъти по-слабо, отколкото в САЩ.

Това вероятно се дължи на много повече къси позиции, които мечи настроените инвеститори на Уолстрийт решиха да затварят след обръщането на пазара. Като се изключи лихвената политика, останалите причини за спад на фондовия пазар остават в сила. Нормата на печалба на щатските компании се влошава и икономическият растеж се забавя значително, което се видя и в публикуваните данни през миналата седмица.

Търговската война с Китай носи рисковете от изостряне на проблемите и прехвърлянето им в щатската икономика. Пазарът на облигации отчита 3-4 понижения на лихвите за една година напред, което вероятно е много повече от плановете на централните банкери. В същото време една толкова агресивна политика към намаление на лихвите ще означава, че Федералният резерв вижда повече проблеми в икономиката, отколкото е оценено от акциите и допълнително ще стресира инвеститорите.

Бързото възстановяване на акциите през седмицата едва ли ще принуди банкерите да свалят толкова силно лихвите, след като безработицата е на много ниско ниво, а индексите на рекордни стойности. Това може да доведе до разочарования за инвеститорите и за нов спад на борсите, докато сценарият за покачване се дължи основно на тези очаквания за лихвите.

Тази седмица ще бъде ключова за американския пазар, защото през нея ще се потвърди или отхвърли сценария за растеж на акциите. Силното покачване доведе до прекупени нива на пазара, от което изостават някои ключови сектори. Например, финансовите акции не харесват намалението на лихвите, защото това ще се отрази на печалбата на банките.

По-малките компании изостават сериозно от ръста на пазара, а поскъпването на златото и облигациите продължава да показва недоверието на инвеститорите към новите върхове на Уолстрийт. Отпадането на митата за Мексико ще даде подкрепа на акциите в началото на седмицата, като това поведение на пазара ще е показателно дали корекцията ще продължи.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ