Йога е да се изправиш. Да не си наведен. А затова си трябват мускули, жили и сърце в добра кондиция 

Йога е да се изправиш. Да не си наведен. А затова си трябват мускули, жили и сърце в добра кондиция 

В първия вариант на този текст правех всички упражнения, които мислех да препоръчам и много се стресирах. Обзе ме чувство на вина – към тялото ми и успиващото циклене пред екрана на компютъра. Припомних си набързо, че фактът „седя на топло, не вдигам тежко и упражнявам само мозъка си” всъщност забавя кръвообращението, превръща доброто ми настроение в пасивно-безразлична апатия, атрофира мускулите, прави дишането  повърхностно. Наточеното острие на ума, лишено от добро оросяване започва да сече глави и да мърмори, вместо да дялка скулптори на вдъхновението. И като бонус – всичко това ме отдалечава от скъпите ми хора. Когато успея да се добера до тях след 5-6 часа уседналост пред белия екран, съм пълен труп. Изнервено зомби в мрачно настроение. Добре че нямам телевизор, за да не е самоубийството пълно.  


Не стига това, а когато шиповете на врата ми изхрущяха като в реклама на вафла, се сетих колко отдавна не съм ходила на масаж. Установих, че вече не ми е лесно да си хвана ръцете зад гърба при опит да направя един от най-популярните асани, наречен  Гомукхасана (Gomukhasana) или поза кравешко лице. Сетих се за черните прасета, от които се прави прошуто. Някой ми беше разказвал, че макар да ги хранят само с жълъди, мляко и коприва, най-големия деликатес бил от едни, които отглеждали така, че да лежат предимно на десния си бут, за да можели добре да атрофират мускулите им. Може и да не е истина, но така ми се е врязало в паметта, че оттогава ми е гузно за терора над прасетата за прошуто. И като си дадох сметка как атрофирам целодневно, дори без опцията да се превърна в скъп деликатес, зарязах текста и излязох на разходка. 


А в градинката – деца играят, карат скейбордове и колела, млади хора са се излегнали на тревата. Седнах до един градски водопад. И се сетих. Какво са правили писателите във времената, в които това е била една от малкото професии, при които седиш на стол повече от 8 часа. Разхождали са се. Много. Значи всичко ми е наред. Вътрешната интелигентност на тялото ми подсказа, че направих най-доброто за своето раздвижване и оросяване на мозъка – приятна почивка, в момента, в който натегнах струната на своята изнервеност. В същността си йога е това. Философия за баланса. За средния път. За развиване на цялостни умения при всякакви обстоятелства да си добре и в относително стабилен вътрешен мир. Да усещаш любов и радост, жизненост и сила. От собственото си съществуване. Така ще чуваш и „вътрешният си лечител”, който знае какво е потребно. Лично на теб. 


И все пак, йога структурира важни правила, които са от помощ, когато наистина не е възможно да излезете на малка разходка по време на 8 часовия си работен ден. Достатъчно е да се спазва принципът на редуване – активност и покой. На всеки 15 минути нищо не пречи да раздвижим пръстите и китките си и да погледнем през прозореца за 7 секунди. Всяка мисъл преминава през главата ни за 7 секунди – от нас зависи дали ще я задържим и ще я направим фокус или ще я освободим. 7 секунди са напълно достатъчни, за да изпразним мозъка, вторачени в късче небе. Това е прекрасна йога за мозъка. Дотук имате 2 паузи на всеки 15 минути, през които сте се погрижили за някоя част от физическото и ментално тяло. След още 15, нищо не пречи да се погрижите за своите емоции и да внесете малко радост. Да отидете до съседна стая и докато правим „биволското почесване” на гърба, опрени на ръба на вратата, да разкажем виц на колегите или някаква вътрешно–корпоративна смешка. Да поклюкарстваме незлобливо, да пофлиртуваме елегантно, да усмихнем себе си и някой друг. Да направим тази пауза интересна. И ето така, с раздвижено кръвообръщение и олекотено напрежение, да се погрижим и за продукция на хормоните на щастието. Ако се заставите да прекарате работния си ден по този начин ще се случат няколко много добри неща. 


Заради неизбежното оросяване на мозъка, при следващото сядане пред компютъра, ще бъдете много по-продуктивни. Покрай шегите и закачките ще си осигурите небрежен брейнсторминг по важни за работата ви теми. Ще печелите симпатии на  колеги, които с удоволствие ще ви помогнат, когато се спънете в някоя трудност. Когато ви видят, че раздвижвате тялото си и те ще се подсетят да го направят. Емоционалното тяло предизвиква емпатия.  Дори да смятате, че сте съвсем различни, ние сме скачени съдове. Когато някой е ядосан и намръщен, унил и вял, атмосферата в офиса става ужасна. Ако излъчите към колегите естествена ведрост и те ще се разпукат като пуканки в микровълнова. 


Не е случайно, че вече съществува понятието „корпоративна йога” – някои компании в Силициевата долина, където седенето пред компютрите надвишава 12 часа, вече ползват тази услуга за свои служители. Но повече от големите гиганти – Google, General Electric, Microsoft, EMC, SAS имат по-широкоспектърна здравна политика. Предлагат на служителите си зали за релакс, зони с фитнес уреди, тенис на маса, уреди за стречинг, както и програми с големи намаления за разнообразни релакс и спортни центрове, за магазини със здравословна храна. Добавят повече гъвкавост в задължителните часове от работното време.  Всичко това може да не ви звучи точно като йога, но е „йога” мислене, доколкото целта на тази източна философия е постигане на хармония между душата и тялото. И ако може да ви научи на нещо е да следвате естествения си ритъм в хармония с цялостната природа на нещата в живота с тяхната цикличност. С редуването на вдишване-издишване, бодърстване – почивка, движение – покой, създаване и пускане на създаденото на свобода. Целта й е да създаде у нас стабилен вътрешен център, който винаги намира своята точка на равновесие, независимо от външните обстоятелства – като при нивеляшките. Принципите на йога могат да превърнат в приключение по сътворяване на реалност, дори ходенето на работа от 9 до 6. Ако се сещате да правите по нещо дребно за своето физическо, емоционално и ментално тяло на всеки 15 минути. Дори и само за 7 секунди. Може да започнете като експеримент. Като изследовател на вътрешния си потенциал за здраве и щастие.  Сами ще забележите, че когато си тръгнете от работа, няма да сте уморени. Ще имате още енергия, сила и радост да продължите приключението си с най-близките за сърцето ви хора, с децата, с кучето и котката. Това е същността на йога, дори и ако избягвате пространства, пълни с гъвкави хора по клинове, които се кълчат в невъзможни пози, хранят се само с веганска храна и говорят за състоянието на своята свадхиштхана (втора чакра), вместо си кажат направо, че интимността в живота им е доста объркана или хич я няма. Един осъзнат и пораснал „йогин” знае, че работата не осмисля живота му, но начинът му на живот осмисля всяка работа и взаимоотношения, с които се захване. Защото му предоставя поле за творческо ръзгръщане. 


С тази нагласа може да се сдобиете, ако превърнете йога в свой навик, докато сте в  офиса. Нов навик се утвърждава в подсъзнанието за около 42 дни. Това е времето, през което ще ви бъде нужда самодисциплина. След това ще е естествено да бъдете „йогин” на всеки петнайсет минути за 7 секунди. Така работният ви ден ще приключи бързо и ефективно. Много по-лесно ще преживявате провалите, защото винаги ще виждате и нови възможности. По-лесно ще комуникирате с екипа, заради онази емпатия, за която вече стана дума.  
Упражненията за йога в офиса са напълно достъпни чрез вашия смартфон. Просто напишете Daily Yoga Office Workplace, 100 Office Workouts, Office Yoga to Keep Fit  в  Google play и си ги пускайте вместо да циклите в Candy Crash. И все пак, ето няколко базови навика: 
1.    Докато седите пред компютъра, гърбът да е изправен. Когато се разсеете и отново се отпуснете, просто се изправете отново. Раменете трябва да бъдат на една линия с клавиатурата. Ако усетите напрежение, изправете се за леко раздвижване и отново седнете. 


2.    Поза кравешко лице. Ръцете ви трябва да се хванат или поне докоснат зад гърба ви. Първо ги изправяте една по една напред. Дясната отива към гърба над главата, лявата – надолу, през кръста. След това се разменят. Широкоплещестите и едри хора обикновено не могат да си докоснат ръцете. Химикалката е идеално помощно средство, за което може да хванете ръцете зад гърба си. 


3.    Изправете се. Двете ръце се хващат една за друга зад гърба с преплетени пръсти, обръщат се с дланите навън и се опъват назад колкото можете. 


4.    Вдигате си последователно десния и левия крак на бюрото. Изпънат. Навеждате се колкото можете към пръстите.

 
5.    Качвате десния крак, стъпалото, върху коляното на левия. С изправен гръб леко натискате коляното на десния към земята. Разменяте краката. Най-добре е да си събуете обувките и да си направите масаж и на ходилата. 


6.    Бонус за пълни мързеливци. Изправяте двете си ръце напред. По-пъргавите могат да се изправят. Въртите палците на ръцете си. Така се прави бицепс без фитнес. След това въртите китките, а след това въртите в лактите. Добре е да завършите с развъртане на раменете, но това вече не става от седнало положение, защото ще си ударите ръцете в бюрото, принтера и всичко друго наоколо. 


7.    За напреднали в седенето на офис стол. Ставате от стола. Отивате до стената. Опирате гърба си добре, да прилепне. Сядате във въздуха. Същата стойка като при седене на стол, но без стол. Има ли изобщо мускул в бедрата ви? Стойте така. Всеки ден. След около 42 дни ще има. И навик, и мускул. И добро настроение, когато идвате и когато си тръгвате. 


Дори може да разберете, че работата ви е много интересна. И това, което правите за компанията наистина си струва. Йога е да се изправиш. Да не си наведен. Най-вече пред съдбата, която сам си избрал. А затова си трябват мускули, жили и сърце в добра кондиция. 
Източник: Списание „Мениджър“
 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ