Балетът на Софийската опера на турне в Испания

Балетът на Софийската опера на турне в Испания

Балетът на Софийската опера на турне в Испания

Балетът на Софийската опера представя България в Испания с 8 красиви спектакъла. 

Пред 4000 зрители в испанския град Билбао той изпълни култовата постановка „Зорба Гъркът“ по музика на Микис Теодоракис и хореография на Лорка Масине. Това бе първото от осемте представления, които балетната ни трупа ще изнесе до 27 ноември в Испания. Турнето включва градовете Памплона, Аликанте, Тераса, Лиейда, Авила, Доностия и Логроньо, съобщават от Операта. В шест от спектаклите в ролята на Зорба ще участва испанската мегазвезда Игор Йебра, в другите – Росен Канев. 

В ролята на Марина публиката ще види примабалерините Марта Петкова и Катерина Петрова, силно впечатлили с играта си Лорка Масине. Прочутият хореограф, който смята, че нашата трупа притежава изключително силен емоционален заряд и е несравнима в изпълнението си на това заглавие, лично  ще присъства на първия от спектаклите. Като Джон в тях ще се превъплътят Никола Хаджитанев и Емил Йорданов, в ролята на Йоргос – Трифон Митев и Росен Канев.

„Това е трето турне на националния балет в Испания от 2000 г. насам. Два пъти – през 2001 и 2002 г. гостувахме в тази страна задълго. После бяхме изместени от сборни трупи с невисоко качество, които използваха сходно на нашето име, за да пробият там. Отзивите от техните гастроли обаче предопределиха дългата „пауза“, през която български балетисти не са играли там. Затова сме много щастливи, че импресариите, които организираха това наше турне, останаха изключително впечатлени от нивото, което видяха в Софийската опера и ни поканиха“, коментира художественият ръководител на балета на Софийската опера Сара-Нора Кръстева.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ