Къщата на Яворов стана собственост на Столична община

Къщата на Яворов стана собственост на Столична община

Къщата на Яворов стана собственост на Столична община

Една от емблемите за София сгради – къщата на Пейо Яворов на улица „Г.С. Раковски”, вече е собственост на Столична община.

Новината съобщи кметът Йорданка Фандъкова, която припомни поетият преди години ангажимент за спасяването на сградата, след като беше обявена за продан от частен съдия изпълнител.

В личния си профил във Фейсбук, Фандъкова съобщи, че предстои процедурата по придобиване от общината да бъде завършена.

Заместник-кметът по образование и култура Тодор Чобанов съобщи, че покупката на къщата струва на Столична община 1,285 млн. лева с ДДС. Той добави, че пазарната цена на имота е била 1,4 млн. лева.

Реставрация на къщата ще започне през 2020 година, обещава още Фандъкова: „През следващата година ще започнем реставрация, тъй като сградата се нуждае от конструктивно укрепване”.
Настоящият кмет е категорична, че къщата на Яворов остава музей и ново място за литературни четения и изложби.

През октомври 2018 г. къщата, в която поетът и революционер Пейо Яворов e прекарал последните години от живота си, беше обявена за продажба от частен съдебен изпълнител, а имотът оценен на стойност 1 628 758 лева.

Къщата на Яворов в София функционира като музей от 1963 г. и в нея се съхраняват ценни сбирки от ръкописи, оригинални фотографии, както и личната библиотека на поета. В къщата Пейо Яворов и Лора Каравелов живеят до фаталната вечер, в която тя отнема живота си, а той ослепява в опит да се простреля.

На 17 октомври по стар стил се отбелязва годишнина от смъртта на големия български поет, автор на „В полите на Витоша“ и „Когато гръм удари, как ехото заглъхва“. На 13 януари честваме рождението на поета.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ