Веско Ешкенази и Соня Йончева са номинирани за „Грами“

Веско Ешкенази и Соня Йончева са номинирани за „Грами“

Веско Ешкенази и Соня Йончева са номинирани за „Грами“

Оперната певица Соня Йончева и цигуларят Веско Ешкенази са номинирани за световните музикални награди „Грами“. Церемонията е през февруари догодина в Лос Анджелис.

Великолепното сопрано е номинирана за ролята си на Розина в „Сватбата на Фигаро”.

Ешкенази има номинация в категорията за най-добро оркестрово изпълнение на класическа музика за 5-тата симфония на Прокофиев.

В тазгодишното издание на наградите най-много номинации – 9, има кралицата на R&B Бионсе. С по 8 са Дрейк, Риана и Кание Уест.

Бионсе е с номинации в три от четирите основни категории (четвъртата е за нов артист на годината, а тя ще празнува догодина 20 г. от излизането на първия й диск). Нейна съперница  и в трите категории е Адел (плюс още 2).

Листата на претендентите затвърждава влиянието на рапа в американската музика. Освен Кание Уест, академията отдава дължимото на канадеца Дрейк, на 23-годишния новак Chance The Rapper и Андерсън Паак. На церемонията миналата година друг рапър Кендрик Ламар бе крал на вечерта с 5 награди за албума му, в който много от текстовете са на тема расизъм.

В категорията албум на годината номинираните са Бионсе, Дрейк, Адел, Джъстин Бийбър и кънтри певецът Стърджил Симпсън.

Академията отдава почит на последния албум на Дейвид Боуи Blackstar, излязъл два дни преди смъртта му през януари, с 5 номинации, включително за алтернативна музика.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ