Кой изгуби и кой спечели от срива на борсите?

Кой изгуби и кой спечели от срива на борсите?

Кой изгуби и кой спечели от срива на борсите?

Паниката, породена от COVID-19, която превзе вчера и борсите, оказа влияние и върху богатствата на някои от най-могъщите бизнесмени и предприемачи. 

През вчерашния ден акциите на петте най-големи технологични компании в САЩ поевтиняха общо с над 320 млрд. долара, пазарите претърпяха сериозни спадове, а петролът поевтиня с цели 25%. 

Тези спадове, разбира се, повлякоха със себе си и спадове в активите на някои от най-големите бизнесмени. Но пък издигнаха други до нови върхове

Азия си има нов лидер по богатство в лицето на основателят на гиганта Tencent Ма Хуатенг (Пони Ма), който изпревари индийския милиардер Мукеш Амбани, чието състояние падна драстично заради поевтиняването на петрола. Загубите за Амбани възлизат на около 5,6 милиарда долара, колкото тези на собственика на Amazon Джеф Безос. 

Основателят на Alibaba Джак Ма също се приближи по състояние до Амбани. 

Въпреки това и тримата претърпяха сериозни загуби през изминалия ден. Ма Хуатенг изгуби около $1,3 милиарда, а Джак Ма около 860 милиона долара. Така тримата най-богати в Азия се нареждат един под друг в класацията на Forbes, Real time Billionaires - на 19-о - Пони Ма, 20-о - Мукеш Амбани и Джак Ма на 21-о място.

Основателят и изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг изгуби около 4,2 милиарда долара, а Оракулът от Омаха Уорън Бъфет около 5,4 милиарда долара.

Големите спадове в акциите и в цените на петрола не действат само със знак минус и някои успяха да натрупат значително богатство. Според Forbes, най-големите печеливши са Сюлейман Керимов и семейството му, които са собственици на 79% от една от най-големите компании за добив на злато в Русия Polyus. В момента той е 257-ият най-богат човек в света със състояние от около 13,5 милиарда долара към 10 март.

Печеливш се оказа и още един руснак - Владимир Потанин. Той държи голям дял в компанията за добив на никел и паладий Norilsk Nickel. Припомняме, че от края на миналата година цената на паладият върви нагоре. В началото на 2020 година тя възлизаше на около 1929 долара за унция, докато в момента е около $2500.  Потанин е 58-ият най-богат човек в света със състояние от 27,3 милиарда долара към 10 март 2020 година.

Французинът Бернар Арно, председател на гиганта за луксозни стоки LVMH, е с най-големи загуби в Европа от 4,4 милиарда долара. 

500-те най-богати хора в света са загубили общо 238,5 милиарда долара в понеделник. Това е най-големият дневен спад от октомври 2016 г. Повече от половин трилион долара са изтрити от комбинираните богатства от първите 500 до момента през 2020 г.

Единственият от топ 10 най-богати хора, който не е претърпял никакви загуби през вчерашния ден е Майкъл Блумбърг, показва статистиката на Forbes.

По публикацията работи Цветелин Димитров

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ