Съвет от Харвард: Вградете устойчивостта в стратегическите бизнес решения

Съвет от Харвард: Вградете устойчивостта в стратегическите бизнес решения

Съвет от Харвард: Вградете устойчивостта в стратегическите бизнес решения

„Поставете устойчивостта в контекста на стратегическите си бизнес решения“ - такъв съвет даде един от гостуващите у нас гост лектори от Харвард проф. Уенди Пърсел. Тя и колегата й проф. Джак Спенглър са в София, за да подмопогнат създаването на лидерска програма по устойчиво развитие, по идея на Инициативата "Кристално чисти" . Двамата представиха концепцията си за устойчиво развитие, базирана на успешни практики по света и у нас по време на дискусионен форум, организиран от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България АПБНБ. Съвместно с преподаватели от Американския университет в България харвардските професори ще осъществят идеята на инициативата „Кристално чисти“ - обединение на компании, членове на АПБНБ.

Вграждането на устойчивостта в контекста на стратегическите бизнес решения ще донесе не само печалби за компаниите, но и ползи за обществото, посочи проф. Пърсел.  Една от най-ценните бизнес философии е прозрачността, отбеляза още тя. „Заявете ясно и открито кои сте, какво правите, какви са амбициите и каузите ви, свързани с просперитета на България“, каза проф. Пърсел.

Според проф. Спенглър през последните пет години се наблюдава кардинална промяна в общественото съзнание и в разбирането на бизнес лидерите по отношение на глобалните климатични промени. „Ако преди пет години те не представляваха сериозен проблем за бизнес лидерите, резултатите днес показват, че промените в климета са сред най-големите заплахи“, каза проф. Спенглър. По думите му устойчивостта изисква интеграция във всички аспекти на обществото – бизнес, правителствен, академичен.

Амбицията на инициаторите е бъдещата програма за устойчиво развитие да стане толкова значима, че много български университети да пожелаят да я въведат. “Това ще подпомогне професионалистите, които биха искали да придобият допълнителна квалификация и знания по темата. Програмата ще бъде разработен така, че да отговори по най-добрия начин на нуждите от кадри за бизнеса, но и да бъде приложима в ежедневната практика”, коментира Жана Величкова, изпълнителен директор на АПБНБ.

„За нас е чест да бъдем партньор на тази полезна инициатива, тъй като тя ще създаде лидери, които ще поведат обществото напред“, заяви д-р Стивън Съливан, президент на Американския университет в Благоевград, партньор на програмата.

По време на форума бяха представени ефективни практики в областта на устойчивото развитие, прилагани от Кока-Кола ХБК - България, “Девин” ЕАД и др. Изпълнението на заложените цели до 2020 г. ще допринесе за положителното отражение върху околната среда в България, категорични бяха участниците във форума.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ