3-те етапа на лидерството

3-те етапа на лидерството

Колко сте уверени в лидерските си способности? В моя повече от 20-годишен опит със стартиращи компании не съм виждал случай, в който фирма успява да достигне пълния си потенциал без образцов лидер.

Разбира се, има случай, в който бизнеси се провалят, въпреки огромните усилия на отлични мениджъри. Ако обаче лидерите в компанията ви не се справят добре с работата си, то вашият бизнес просто няма шанс.

Ефективното лидерство, въпреки влаганите в неговото преподаване милионите долари и часове, не е нещо изключително сложно за разбиране. Човек го разпознава, когато го вижда, и усеща липсата му, когато то не съществува (или поне не е качествено).

В повечето случаи последният човек, който разпознава влошаващото се качество на управлението, е самият лидер. Когато човек е на върха, той може да загуби представа за случващото се в подножието.

По тази причина е важно да сте наясно с това в кой етап на лидерското си развитие се намирате и как да останете в правилната зона възможно най-дълго време.

Първи етап

Това е фазата, в която се намират хората, които наскоро са пиели управленска роля. Получили сте повишение, но все още не сте си изградили репутация като лидер и не сте спечелили доверието на подчинените си. В този етап грешките и лошите решения се набиват на очи. Начинът, по който се справяте с последствията от тях обаче е нещото, което ви помага да напреднете към следващата фаза

Втори етап

Тук влизат хората, които вече са се доказали като лидери. С това идва и привилегията да взимате лоши решения и да правите грешки в името на прогреса. Лидерите, намиращи се в тази фаза, могат да разчитат на почти безгранично доверие и уважение. Ако поведете екипа си към пропаст, всички вероятно ще предпочетат да обвинят скалата за предстоящото падения, отколкото да насочат гнева си към вас.

Трети етап

Прекалено дълго сте заемали ролята на лидер и доверието във вас и вашите способности е започнало да се изпарява. Тази ваза обикновено идва след голямо текучество в редиците, сериозни промени в бизнеса или безконтролно натрупване на грешки и лоши решения.

В почти всеки случаи, при които някой идва при мен с оплакване от рода на „Мисля, че съм лош лидер“ или „Страхувам се, че шефът ни не знае какво прави“, проблема се свежда до една от две причини:

- Лидерът е в първия етап, но се държи така, все едно вече е преминал към втория

- Лидерът е в третия етап, но вярва, че все още е във втория

Как да разпознаете предупредителните знаци

Лошата новина, както вече казах, е че лидерите обикновено научават последни за това колко лошо е управлението им. За да намалите риска от това да се озовете в подобна позиция, трябва да внимавате за няколко предупредителни знака:

Страдате от ниска увереност

Загубата на увереност е лесна за разпознаване, стига човек да е готов да се погледне в огледалото и да бъде искрен със себе си за това, което вижда. Връщането на същата тази увереност обаче е доста по сложен процес, защото той е различен за всеки човек. Има едно нещо, което знам със сигурност – да си признаете, че вече не сте сигурни в собствените си способности, е първата стъпка към връщането на вашата увереност.

Предали сте се

Един от моите ментори, който се надявам, че няма да прочете това, преди около 15 години ме потърси изневиделица, опитвайки се да ме привлече на работа в неговата компания. По това време аз не търсех работа, но се съгласих на среща, защото исках да разбера как вървят нещата в неговия живот. Оказа се, че човекът, който смятах за истински бог в лидерството, сега заема позиция в средния мениджмънт на безлична корпорация.

Когато го попитах защо и как се е озовал там, той се усмихна и каза: „Това е страхотно място, където човек може да се скрие“. От този ден нататък видях как същия този сценарии се разиграва с над десет добри лидера, които с времето започнаха да се крият зад затворени врати или различни корпоративни бордове.

Ако откриете, че започвате да се отдръпвате лидерските си задължения и да се отказвате от все повече и повече отговорности, трябва да си припомните защо изобщо сте искали да поемете тази лидерска роля и да се върнете на предните редици.

Наложили сте тираничен режим

Това е най-лесния за разпознаване знак. Ако се държите като идиот, най-нормалното нещо е хората да започнат да губят доверие в лидерските ви умения.

Всеки лидер е подложен на много високо натоварване, като този стрес понякога кара хората да правят непривични за тях неща. Когато сте във върхова форма, постигнали равновесие във втория етап на лидерството, стресът просто не се задържа върху вас. Когато вее нямате силите да се справяте с провалите или пък сте загубили магията, която сякаш е правила така, че нещата винаги да се развиват по начина, по който искате, може да започнете да си го изкарвате на другите.

Колкото по зле се отнасяте към вашите колеги и подчинени, толкова по-дълбока ще става дупката, в която сте попаднали. Спрете се, преди да е станало твърде късно.

Независимо дали сте зелен лидер, който се опитва да се ориентира в новите си задължения, или ветеран, който е загубил връзка с реалността, решението на проблемите ви преминава през създаването или връщането на увереността в собствените ви способности.

………………

Джо Прокопио за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ