Лидер, а пък се съмнява в себе си

Лидер, а пък се съмнява в себе си

Лидер, а пък се съмнява в себе си

От време на време на всеки от нас се случва да се съмнява в собствените си способности. Тези периоди на несигурност и подозрения са особено тежки за лидерите, защото от тях се очаква винаги да бъдат уверени, стабилни и спокойни. Какво обаче се случва, когато човек започва да поставя под въпрос собствените си познания, умения и възможности? Какво може да направите, когато сте обзети от притеснения, че не сте достатъчно добри, за да се справите с работата си?

Стига да му обърнете нужното внимание, вместо да го игнорирате, съмнението може да бъде контролирано. Ето няколко неща, които трябва да направите, когато изпитвате неувереност и колебания:

1. Припомнете си, че не сте сами

В работата ми като професионален коуч аз срещам лидери, които се съмняват в собствените си способности и качества, много по-често, отколкото бихте предположили. На практика всички ръководители, дори най-успешните и можещи, преминават през периоди на съмнение в определени етапи от своята кариера.

2. Не забравяйте, че понякога трябва първо да паднете, за да можете да се изправите

Понякога човек се нуждае от това да достигне до някаква ниска точка в своята кариера, която да го подтикне да направи нужните корекции и промени, за да премине на следващото ниво от професионалното си развитие. В крайна сметка, след всяко падение следва възход.

3. Приемете трудностите и предизвикателствата като уроци, които ще ви помогнат да станете по-успешни

Не всички хора обичат да бъдат изправяни пред тежки предизвикателства, но не трябва да забравяте, че в много случаи именно тези трудности могат да ви научат на важни уроци, които да ви бъдат от полза в бъдеще.

4. Не отблъсквайте хората, които искат да ви помогнат

Много лидери, които се съмняват в себе си, не искат да притесняват своите служители и колеги с проблемите си. Този подход на „самотният мъченик“ не помага нито на вас, нито на останалите. Вместо това, трябва да се обградите с хора, които вярват във вас и на които имате доверие. Позволете им да ви помогнат, знаейки, че някои ден те може да имат нужда от вашата подкрепа.

5. Ако не можете да промените ситуацията, променете себе си

Ако съмнението в собствените ви способности произтича от конкретна ситуация, която е извън ваш контрол или която не можете да промените, то трябва да фокусирате вниманието си върху онези неща, в които сте наистина добри и които зависят от вас. Опитайте да правите поне едно нещо на ден, което да ви кара да се гордеете със себе си.

6. Потърсете помощ извън организацията

Ако съмнението в собствените ви способности се е превърнал в хроничен проблем, които казва негативно влияние върху вашето лидерство, то може би е време да потърсите външна помощ, било то под формата на някакъв ментор или коуч. Потърсете специалист, който да ви помогне да излезете от тази спирала на самосъжаление и да ви върне в правия път.

Лидерите, както всички останали, страдат от съмнения и несигурност. Това, което различава успешните сред тях от другите, е начина, по който те се справят с тези чувства.

..................

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ