Древни легенди, които се основават на реални събития

Древни легенди, които се основават на реални събития

Древни легенди, които се основават на реални събития

От незапомнени времена до ден днешен митовете, легендите и приказките не спират да вълнуват въображението ни. Във „Властелина на пръстените“, една от най-известните съвременни приказки, се разказва за тъмна, ужасяваща планина, изпълнена с огън. Потоците огън от изригването на вулкана Стромболи на остров Сицилия направили такова впечатление на Толкин, че вдъхновили този образ в романа му. Но не само съвременните истории са вдъхновени от реалността.

Оказва се, че редица много по-древни истории крият повече от зрънце истина, пише IFL Science. Ето някои от най-ярките примери.

Езерото Крейтър и битката на боговете

Коренните американци от племето Кламат вярвали, че езерото Крейтър в Орегон някога е било висока планина на име Мазама. В нея живеел Лао, божество на подземния свят.

В епична битка между Лао и небесния бог Скел, огън и сяра изпълвали небесата между Мазама и близката планина Шаста. Лао загубил битката и се върнал в подземния свят. Скел сринал планината върху него и го затворил завинаги, запечатвайки входа на тъмницата му с красиво синьо езеро.

Този мит всъщност описва мощно вулканично изригване преди 7 700 години, когато огромно количество магма пропуква кората и отваря масивен кратер, който по-късно е запълнен с дъждовна вода.

Шри Ланка и армията на маймуните

Прочутият индийски епос Рамаяна разказва класическата история за отвличане и отвоюване. Сита, съпругата на бога Рама, е открадната и отведена в Демонското царство на остров Ланка. Армия от маймуноподобни мъже, заедно с брата на Рама Лакшман, построили плаващ мост (Мостът на Рама) между Индия и Ланка, откъдето прекосили морето и успели да победят царя на демоните Равана.

Въпреки, че тази заплетена история е пълна с фантастични детайли, самият мост действително съществува. Кадрите от въздуха ясно показват 48-километров подводен участък от варовик и пясък, простиращ се между двете земни маси.

Този мост - който в някои свои части е само на няколко метра под повърхността на водата – вероятно е вдъхновил древната легенда. Смята се, че е минавал над водата чак до 15. век, когато силна буря го потопила под вълните.

Звездата гост

Около 1006 година редица астрономи забелязват явление, което те наричат ​​„звезда гост“ в небето. Персийският учен Ибн Сина (по известен с латинското име Авицена) дава подробна информация за събитията. В неговата Китаб ал-Шифа (Книгата на изцелението) той обяснява как непознатият обект, който се виждал в небето в продължение на месеци, не спирал да променя цвета си, като хвърлял искри, преди в крайна сметка да избледнее и да изчезне.

Дълго време смятали, че е комета, но сега знаем, че Сина е наблюдавал супернова, избухнала преди 7200 години, чиято видима светлина е достигнала Земята в началото на първото хилядолетие. Въпреки че видимата ѝ светлина отдавна е изчезнала, високоенергийните останки от SN 1006 все още могат да се видят благодарение на рентгеновата обсерватория Chandra на НАСА.

Промяната на цвета в този случай може да означава сливане на два бели джуджета, което би създало особено енергична свръхнова, искряща в променлив цвят. Описаното от персийския учен означава, че тази легенда не само е вярна, но и предоставя на съвременните астрономи детайли, които иначе щяха да бъдат загубени.

Прочетете останалите три древни легенди, които се основават на реални събития, на сайта на Obekti.bg.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ