Харвардско изследване разкрива ключа към пълноценния живот

Харвардско изследване разкрива ключа към пълноценния живот

Днес е особено трудно да си поставим приоритети и да решим кое е най-важното в живота ни. Кариерата, домът, да не говорим за профила във Facebook – всичко иска внимание и грижи. И тук идва науката да каже тежката си дума кое да поставим на първо място, кога.

В продължение на 75 години харвардски учени проследяват физическото и емоционално състояние на две групи хора: 456 бедни мъже, израснали в Бостън в периода от 1939 до 2014 г. (Изследване на Грант) и 268 мъже, завършили Харвардския университет в периода между 1939 и 1944 г. (Изследване на Глюк). Поради продължителността на периода върху това изследване работят няколко поколения учени. От Втората световна война насам те анализират кръвни проби, сканират мозъци (в момента, в който става възможно) и изучават въпросници, попълнени от респондентите, както и общуват на живо с тях, за да стигнат до настоящите заключения.

Според Робърт Уолдингър, директор на Харвардското изследване на развитието на възрастните хора, има едно нещо, което надминава всички останали по важност. „Най-ясното съобщение, което получаваме от това 75-годишно проучване е това: Добрите взаимоотношения ни поддържат по-щастливи и по-здрави.“ Не парите в сметката ви, не броя конфeренции на които сте говорили, не броя публикации в блога ви или броя на феновете ви, нито в какви силни компании и на какви силни позиции сте работили.

Не, най-силният предиктор за вашето щастие и удовлетворение като цяло в живота е, с една дума – любовта.

По-конкретно, изследването показва, че да имаш до себе си човек, на когото можеш да разчиташ, помага на нервната система да релаксира, помага на мозъка да остане здрав за по-дълго време и намалява както физическата, така и психическата болка. Данните също така ясно показват, че хората, които се чувстват самотни, е по-вероятно са с влошено здраве по-рано и умират по-млади.

Не става дума нито за броя приятели, които имате, нито дали сте, или не сте, в сериозна връзка – казва Уолдингър. „Това, което има значение, е качеството на вашите връзки.“

Става дума за дълбочината на връзките – колко откритост и уязвимост можем да си позволим, колко безопасно се чувстваме да споделяме един с друг, степента, в която можем да се отпуснем и да се оставим да бъдем такива, каквито сме, и истински да виждаме човека до себе си.

Прочетете пълния текст на страницата на Obekti.bg.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ