Храни и аромати, от които ни боли глава
За главоболието има милион причини: от преумора, след секс, при стрес, когато сме сред природата, заради промяната на времето или от недоспиване, от многото взиране и четене или от неправилна стойка, при махмурлук или от някои видове боя, заради начина на хранене…
Неправилното хранене наистина може да причинява пристъпи на главоболие, а следните 6 продукта могат да бъдат доста опасни, тъй като усилват болката:
Червено вино и бира
Изключете ги от менюто си, защото при около 25% от хората именно те са причина за най-тежките атаки на главоболие, както показват проучванията.
Алкохолът като цяло е рисков фактор за мигрена, тъй като причинява обезводняване.
Шоколад
Колкото и да го обичате, имайте едно на ум – шоколадът е на второ място в списъка на главните виновници на пристъпи на главоболие след аклохола.
Приблизително при 22% от пациентите с хроническо главоболие то е предизвикано именно от консумация на шоколад, съдържащ кофеин и бета-фенилетиламин.
Пушени меса и колбаси
Постарайте се да се откажете от хот-дог и други храни със съдържание на колбаси и пушени меса, защото те съдържат консерванти на основата на нитрати, за да се съхранят цветът и ароматите в тях.
Тези нитрати предизвикват свиване на кръвоносните съдове в мозъка и провокират главоболие.
Някои видове сирена
Фета, синьо сирене, пармезан, бри и други скъпи сирена не са никак препоръчителни, ако често ви боли глава, заради наличието на тирамин в тях – вещество, пряко свързано с главоболието.
Тираминът се образува, когато белтъчините се разпадат по време на стареенето на продуктите, а тези сирена зреят продължително и по специална технология.
Замразени храни
Уви, и сладоледът, и всяка друга замразена храна е виновен за определен вид главоболие.
Особено ако се консумират след интензивни физически натоварвания или в прекалено горещо време.
Банани, авокадо, цитруси
Те могат да усилят главоболието, а също и някои сушени плодове.
Освен консумацията, дори и само уханието на някоя от храните може да усили специфичната болка в главата. Сред провокаторите са:
- Миризмите на лук и чесън,
- Миризмата на готвено,
- Миризмата на цигарен дим,
- Освежителя за въздух,
- Някои силни парфюми.
Източник: noviteroditeli.bg
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.